+
Tomas Pousette.
 • Fastighetsaktierna trotsar långräntan

  PUBLICERAD 2017-02-10 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-02-14 15:59

  Textstorlek

  Dela med andra


  Stockholmsbörsens fastighetsindex har stigit rejält sedan mitten av november trots att långräntan stigit kraftigt efter det amerikanska presidentvalet. Håller det tidigare sambandet mellan fastighetsindex och långräntan, så ligger fastighetsindex nu ungefär 10 procent för högt.

  Förra året var ett bra år för fastighetsaktier och Stockholmsbörsens fastighetsindex, inklusive utdelningar, ökade med 11 procent. Toppen för fastighetsindex, strax under nivån 2700, nåddes redan i början av september efter en resa uppåt sedan sommaren, som sammanföll med raset i långräntorna efter att britterna överraskande röstat för att lämna EU. På bara några dagar efter den brittiska folkomröstningen, så sjönk den svenska tioåriga statsobligationsräntan med en halv procentenhet.

  Nedgången från toppen i fastighetsindex inleddes två månader innan ränteuppgången, som utlöstes av presidentvalet av Trump. Trots att den svenska tioårsräntan, efter det amerikanska presidentvalet, är tillbaka på ungefär samma nivå som innan den brittiska folkomröstningen, så har fastighetsindex sedan mitten av november stigit med nästan 10 procent.

  Ett enkelt samband mellan fastighetsindex och den svenska tioåriga statsobligationsräntan tyder på att de senaste månadernas uppgång i fastighetsindex har dragit iväg för mycket. Den nuvarande nivån på långräntan skulle motivera en nedgång i fastighetsindex med cirka 10 procent.

  Single malt whisky är bra men single variable equation har sina begränsningar. Det finns oftast fler än en variabel som påverkar utvecklingen. Den svenska ekonomin går bra, sysselsättningen ökar och Riksbanken ser ut att behålla en lätt penningpolitik ett bra tag till. Återstår att se om dessa positiva faktorer är tillräckliga för att hålla emot långräntans negativa effekter på fastighetsaktierna.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x