+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Extra investeringsstöd till Kiruna och Gällivare

  PUBLICERAD 2017-02-02 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-02-02 11:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen har fattat beslut om en ändring i förordningen om investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder. Det innebär att extra investeringsstöd upp till 447 miljoner kronor kan lämnas till kommunerna Kiruna och Gällivare.

  Förordningsändringen, en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, gäller om en kommun står inför omfattande förändringar i sin fysiska samhällsstruktur. Förordningens omedelbara tillämpningsområde är de 1 424 hyresbostäder i Kiruna och de 1 069 hyresbostäderna i Gällivare som behöver byggas på grund av den aktuella stadsflyttningen i städerna.

  – Regeringens beslut underlättar för malmfältskommunerna att bygga de nya hyresbostäder som är nödvändiga för att klara stadsomvandlingen. Den omställning som Gällivare och Kiruna står inför innebär stora extra kostnader för kommunerna, LKAB och enskilda. Det är rimligt att staten ger ett extra stöd under sådana särskilda omständigheter. Det ökar också möjligheterna för Gällivare och Kiruna att få fram nya bostäder till en rimlig hyra. När hyresbostäder byggs med investeringsstöd innebär regelverket också att det sätts ett tak för hyrorna, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande.

  – Det är ett jättebra besked. En stor andel av lägenhetsbeståndet som behöver flyttas kommer ersättas med nya lägenheter med högre hyror. Med det här stödet kan vi få en lägre hyresnivå i det nya beståndet än vad vi annars skulle ha fått, säger Lars Alriksson, kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

  Om hela stödbeloppet söks för dessa hyresbostäder ökas stödbeloppet från 607 miljoner kronor till 1 055 miljoner kronor en ökning med 447 miljoner kronor.
  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Nyheter ortsvis

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived