+
Bild: Dreamstime.
 • Victoria – en ny stad i Sverige

  PUBLICERAD 2017-01-18 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-01-19 16:23

  Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2016. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bygg en ny stad i Sverige, helt från grunden. En modern, kosmopolitisk stad byggd utifrån kulturell mångfald och jämställdhet. Det föreslår Anders Riedenfalk, civilingenjör och projektutvecklare, som bland annat varit inblandad i liknande projekt i Kenya. Han föreslår vidare att den nya stadens namn blir Victoria – åtmistone tills det svenska folket fått säga sitt.

  – Vi behöver en större vision för ett växande Sverige. Lyfta blicken och tänka framåt. Gå från att mestadels förvalta Sverige till att skapa det nya. Det byggs i Sverige men mestadels kring existerande städer och då blir det ofta ”more of the same”, säger han.

  Fastighetsnytt träffade Anders Riedenfalk på Business Arena i Stockholm i höstas och då presenterade han sin idé. En idé som kan verka galen men som onekligen är kittlande. Och utan galna idéer skulle nog inte många framsteg tagits i historien.

  Anders menar att det finns en vilja hos bygg- och fastighetsbolaget att komma vidare. Något som i sin tur kan skapa frustration när det saknas byggbar mark i attraktiva lägen och när regler och byggbestämmelser skapar hinder för byggandet.

  – Översikts- och detaljplaner tar tid och det vittnas om att det på sina ställen kan gå upp till 10 år innan man kan sätta spaden i marken. Låt oss tänka längre och komma samman och bygga en helt ny stad på helt ny mark, säger Anders Riedenfalk.

  Han vill se en frizon, fri från det han kallar onödiga regler, där man kan bygga mer fritt och kreativt utefter olika kunders behov och önskemål på hyresnivåer.

  Välkänt fenomen
  Anders Riedenfalk har varit inblandad i projektet Konza Tech City i Kenya där man vill bygga en ny stad av samma modell som den han förespråkar cirka 60 kilometer utanför huvudstaden Nairobi. Nya städer är inte enbart en kenyansk företeelse, fenomenet planerad stad är välkänt och i Nederländerna fick städerna Lelystad och Almere stadsrättigheter så sent som 1980 respektive 1984. I Sverige har vi Kiruna som ju grundades kring förra sekelskiftet på grund av den mineralrika marken. Men är det möjligt att från grunden bygga en relativt centralt belägen stad i dagens Sverige? Det tror Anders Riedenfalk.

  – Jag tror att det är möjligt. När människor börjar samarbeta mot ett gemensamt mål kan det ännu osynliga bli synligt. En inre bild blir till ord som sprids och delas och idéerna blir efterhand till verklighet.

  citat_victoria

  Han anser att den första hörnstenen bör läggas i virtuell miljö.

  – Sverige ligger långt framme vad gäller att skapa miljöer i den virtuella världen. Vi är långt framme inom denna teknik, till exempel inom spelutveckling och även inom skanning av existerande terräng och miljöer med laserskanning. Med din mobiltelefon kan du gå in i staden och se hur den ser ut i 3D. Du kan vandra omkring i staden och rentav anmäla ditt intresse för ett hus eller lägenhet som du gillar.

  Anders Riedenfalk poängterar att en stad är en fusion av bostäder, kommersiell verksamhet, industri och offentliga byggnader. En viktig faktor i den moderna staden är dess förmåga att skapa tillväxt då den leder till en snöbollseffekt i stadens utveckling. Genom att skapa staden i den virtuella miljön kan den processen förkortas avsevärt.

  Inte nära storstäderna
  Var ska staden då placeras – på kartan? Inte för nära en av de tre storstäderna, menar Anders Riedenfalk.

  – Det behövs en balans i Sverige mellan storstad och landsbygd, för att inte driva isär stad och land ytterligare, så att det mesta i Sverige bestäms utifrån storstadens syn. Då heter en kommande statsminister kanske inte Trump, men något annat som folk inte först tar på allvar, och som har sett människors frustration runtom ute i Sverige.

  Han säger att Sverige behöver något som samlar oss i ett projekt som driver innovation och teknikutveckling. Något konkret och synligt.

  – Varför inte göra som i flera andra länder – bygga en ny stad från grunden? Jo, även länder som Sverige ger bistånd till bygger nya städer. Och Sverige är ju inget u-land? Detta blir ett projekt för detta århundrade som vi och våra barn kan vara stolta över, säger han med betoning.

  Det gäller att gå från ord till handling tycker han och hänvisar till John F. Kennedy och USA:s resor till månen.

  – Han (Kennedy) utmanade USA och visade att det var möjligt att resa till månen. Han ville samla det amerikanska folket i ett projekt och göra det omöjliga möjligt innan 60-talets slut – och det lyckades. 1969 satte man två människor på månen med Apollo 11. Projektet samlade nationen, drev på teknikutvecklingen framåt och man kunde övervinna tekniska hinder med nya innovativa lösningar, avslutar Anders Riedenfalk.

  Sverrir Thór

  3 kommentarer

  1. Kurt Löwnertz 2017-01-24

   Nya städer är verkligen önskvärt för att minska påfrestningarna på storstäderna, under förutsättning att man kan åstadkomma kraftfulla incitament/styrmedel för att göra de nya städerna attraktiva. Med en smart digitaliserad planeringsprocess kan man komma betydligt snabbare fram än idag. Frizoner i betydelsen att man tummar på en genomtänkt översiktsplanering kommer bara att straffa sig i längden. Värna det kommunala planmonopolet men använd nya metoder för att samverka i planeringen.

   Reply

  2. Ola Thufvesson 2017-01-19

   Idéerna om frizoner är mycket intressanta. Helt nya städer kan vara motiverat om man ser till hur det ser ut i våra storstadsregioner men det är ju samtidigt där som behovet finns att bygga. Om vi lämnar storstadsregionerna (Stockholm-Uppsala, Göteborg, Västra Skåne, Linköping-Norrköping) finns det plötsligt ganska gott om småstäder, bruksorter och fd stationsorter vars problem inte direkt är kopplat till brist på tomtmark, bostäder och butikslokaler. Kanske lättare att välja ut en ort som inte har något att förlora men allt att vinna på att bli kärnan i experimentet?

   Ola Thufvesson, kulturgeograf, Lunds universitet

   Reply

   • M Stevenson 2017-01-22

    Några av dessa småstäder, bruksorter och fd stationsorter ligger dessutom nära redan befintliga regionbusshållplatser.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived