+
Förslaget innebär 400 nya studentlägenheter. Bild: White arkitekter.
 • Regeringen upphäver Länsstyrelsens beslut

  PUBLICERAD 2017-01-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-01-16 16:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  Förra året upphävde Länsstyrelsen en detaljplan för 400 nya studentbostäder i Stockholm, något som Stockholms stad överklagade till regeringen. Nu har regeringen i sin tur upphävt Länsstyrelsens beslut – något som är ytterst ovanligt.

  Det var i februari 2015 som Stockholms kommunfullmäktige antog detaljplanen för 400 nya studentbostäder vid Ladugårdsgärdet i Stockholm, som SSSB skulle bygga. Planen upphävdes senare av Länsstyrelsen som menade att exploateringen skulle göra stor skada på riksintresset Nationalstadsparken.

  Stockholms stad beslutade den 23 september 2015 att i sin tur överklaga Länsstyrelsens beslut. Om staden som planmyndighet överklagar ett sådant beslut hamnar det ända uppe hos regeringen.

  Enligt Martin Schroder, handläggare för planen på Stockholms stad, är förfarandet ovanligt. 2015 antog Länsstyrelsen 288 detaljplaner i Stockholm, och upphävde sex.

  – Länsstyrelser upphäver relativt sällan detaljplaner, och kommuner vill därefter sällan pröva det beslut som Länsstyrelsen då fattat, säger han till Fastighetsnytt.

  “Irreversibel skada”
  Men den här gången visade det sig vara värt det – på torsdagen meddelade regeringen nämligen att man upphäver Länsstyrelsens beslut då man inte anser att de ”tillräckligt visat att detaljplanen skulle innebära sådan skada på Nationalstadsparken att planen ska upphävas”. Därmed står Stockholms stad ursprungliga detaljplan fast.

  Enligt Tatjana Joksimović, enhetschef på enheten för planfrågor på Länsstyrelsen i Stockholm, berodde upphävningen från början inte på själva bostadsbyggandet, utan på omfattningen av det. Länsstyrelsen menar att bygget skulle orsaka ”irreversibel skada” på spridningsmöjligheterna i parken.

  Även Tatjana Joksimović säger att det här är ett ovanligt scenario.

  – Det är väldigt sällan vi hamnar i en sådan här situation och att vi får ett sådant här besked, säger hon.

  Eftersom att beslutet från regeringen expedieras först under nästa vecka, har varken staden eller Länsstyrelsen tagit del av det i sin helhet ännu.

  – Vi väntar på det. Vad jag kan säga nu är att det är bra att regeringen tar ställning i frågan, men vi måste se beslutet i sin helhet och därefter studera det noga, säger Tatjana Joksimović.

  Diskussionen om riksintressen har varit uppe på tapeten de senaste åren. En del menar att det stoppar bostadsbyggandet alltför ofta, och att bostadsbyggandet i sig istället borde ses som ett viktigare riksintresse. Och kanske håller regeringen på att svänga i frågan.

  – Det här är ett enskilt ärende och vi kommer att alltid att bedöma ärendena var för sig. Men vi har talat om för Länsstyrelserna att bostadsbyggande är oerhört viktigt. Tidigare har det kanske inte värderats lika högt som andra intressen, säger bostadsminister Peter Eriksson till Dagens Nyheter.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived