+
Kvarteret Ortdrivaren, ritat av arkitekten Ralph Erskine. Foto: Johan Arvelius.
 • LKAB köper hyresfastigheter

  PUBLICERAD 2017-01-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-01-26 11:11

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Fastighetsbolaget Focusfastigheten i Malmberget AB har sålt sina hyreshus med totalt 132 bostäder och lokalytor till LKAB.

  Affären omfattar hela kvarteret Entitan i centrala Malmberget. Där finns förutom hyreslägenheter även flera affärslokaler. Den 2 maj kommer LKAB Fastigheter att ta över som hyresvärd.

  – Vi har fört en öppen och bra dialog i drygt två år. Nu är vi glada över att vi har kommit till den här lösningen med fastighetsägarna där båda parter är nöjda, säger Alexander Kult, samhällsomvandlare på LKAB.

  Enligt LKAB:s ersättningsmodell hade fastighetsägarna möjligheten att välja mellan att LKAB beställer och låter bygga ersättningsfastigheter, eller att ersättas med en summa pengar. Fastighetsägarna har valt att tacka ja till den ekonomiska ersättningen i form av pengar. Penningsumman är marknadsvärdet på fastigheten enligt den individuella värderingen plus ett tillägg på 25 procent.

  Det tretton våningar höga Focushuset började byggas 1960 och stod klart för inflyttning 1962. Företaget Fastighets AB DagoNatt byggde och senare köptes huset av Platzer och Bygg AB som sålde fastigheten 1974 till Gunnar Rydström. Hans döttrar, Kerstin och Marianne Rydström, tog över fastighetsbeståndet 2002.

  Tidigare har LKAB även förvärvat de 138 bostadsrätterna som ingår i bostadsrättsföreningen Ortdrivaren i centrala Kiruna. Fastigheterna färdigställdes 1961 är ritade av arkitekten Ralph Erskine. Det är den första bostadsrättsföreningen som säljer sina fastigheter till LKAB i samband med samhällsomvandlingen. Alla medlemmar har fått erbjudande om att bo kvar, med samma hyra som de har idag som hyresgäst hos LKAB Fastigheter.

  Redaktionen

  Källa: LKAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived