+
Bild: Järfälla kommun.
 • Fem aktörer blir ankare i Barkarbystaden

  PUBLICERAD 2017-01-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-02-01 13:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Järfälla har tecknat avtal om tidig markanvisning när det gäller detaljplaner för 6 000 bostäder med fem så kallade ankarbyggbolag i den framväxande Barkarbystaden.

  Avtalen innebär att de fem bolagen, Einar Mattson, ByggVesta, Järntorget, Wallenstam och Åke Sundvall, under två år får option att förhandla med kommunen om markanvisning inom detaljplaneområdet.

  Bolagen ska samtidigt bistå kommunens projektgrupp för detaljplanearbetet med kunskap ur deras perspektiv för att “säkerställa ett tekniskt, ekonomiskt och hållbart genomförande, enligt ett pressmeddelande.

  – I Järfälla har vi Sveriges största område för stadsutveckling just nu. Detaljplanerna för Barkarbystaden III och IV omfattar runt 6 000 bostäder, en F-9 skola, Barkarbystadens framtida tunnelbanestation, arbetsplatser och lokaler för handel och offentlig service. Tillsammans med ankarbyggbolagen ska vi planera och säkerställa detaljplanerna. De får option på en tomt vardera och vi får kompetens inom områden som till exempel byggteknik och dagvattenhantering. Tillsammans ska vi bygga Barkarbystaden snabbt, bra och hållbart, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

  Parternas intention är att respektive markanvisning ska omfatta byggrätter motsvarande minst 100 lägenheter. Placeringen av byggrätterna sker i kommande markanvisningsavtal.

  Beslutet om tidig markanvisning med ankarbyggbolag togs av kommunstyrelsen i Järfälla i måndags. I Stockholmsområdet prövas just nu en liknande lösning, med ankarbyggbolag, i Skärholmen.

  För ett tag sedan besökte Fastighetsnytt Järfälla, titta här för ett tv-inslag om planerna i Barkarbystaden.

  Redaktionen 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x