+
Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.
 • Regeringen förlänger id-kontrollerna

  PUBLICERAD 2016-11-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-11-02 14:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  På onsdagen beslutade sig regeringen för att förlänga id-kontrollerna på vägarna mellan Sverige och Danmark i tre månader. Man bedömer att de är “nödvändiga för den allmänna ordningen och inre säkerheten i Sverige”.

  Id-kontrollerna på bussar, tåg och fartyg över sundet har skapat stora problem för pendlarna sedan de infördes i samband med flyktingkrisen förra vintern. Anledningen till att de överhuvudtaget infördes var att stoppa det stora antalet flyktingar som kom till Sverige, då regeringen ansåg att situationen var ohållbar och att de nyanländas säkerhet och välmående inte längre kunde garanteras.

  “Riskerar stort inflöde igen”
  Antalet flyktingar som kommer till Sverige har sedan dess minskat. Till TT säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) att regeringen bedömer att risken är att “vi får ett stort inflöde igen, om vi släpper de här kontrollerna”.

  – Situationen i vår omvärld är osäker och det går inte att just nu förutse utvecklingen. Regeringen har följt utvecklingen noga på flera områden för att kunna fatta ett så väl avvägt beslut som möjligt. Sverige förlänger mot denna bakgrund id-kontrollerna i tre månader. Regeringen bedömer att de för närvarande är nödvändiga med hänsyn till den allmänna ordningen och inre säkerheten i Sverige, säger Anna Johansson.

  För alla de tusentals människor som varje dag pendlar mellan Sverige och Danmark har kontrollerna inneburit stora förseningar och svårigheter att planera, många menar att det skadat tillväxten i regionen. Bland annat sa Susanne Rickardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, i Fastighetsnytt podcast att det var “fullständigt vansinne” att stänga bron och att situationen hade sett annorlunda ut om Stockholms hade legat i Skåne.

  – Vi förutsätter att detta är sista gången regeringen förlänger id-kontrollerna, varje dag som går där Malmöbornas arbetsmarknadsregion är tudelad innebär förlorade investeringar, jobb och framtidsutsikter. Det är centralt för sysselsättning och etablering att det skånska näringslivet får långsiktiga och stabila villkor. Dagens besked innebär en fortsatt osäkerhet för pendlare och arbetsgivare på båda sidor sundet, säger Märta Stenevi, stadsbyggnadsborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Malmö.

  Id-kontrollernas slutdatum var först den 4 juli, men förlängdes sedan till på fredag, den 4 november. Nu förlängs de alltså ännu en gång, nu med tre månader, till den 4 februari.

  Regeringen har ännu inte givit något besked om gränskontrollerna, de som görs av svensk polis på svensk mark (till skillnad från id-kontrollerna som görs av transportbolagen på dansk mark). Det nuvarande beslutet löper ut om en dryg vecka.

  Maria Nordlander 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived