+
Christian Wictorin skulle gärna se att samhällsbyggnadsbranschen tog efter flygplanen när det gäller teknisk utveckling och automatisering. Foto: Dreamstime.
 • ”En naturkraft som inte går att stoppa”

  PUBLICERAD 2016-11-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-12-01 15:26

  Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2016, som utkom på fredagen. I numret fokuserar vi extra mycket på digitalisering och smarta städer, ett tema den här artikeln är tagen ur. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Digitaliseringen ställer gamla sanningar på ända och precis som vid tidigare revolutioner blir mycket i samhället snabbt obsolet. Men samtidigt sysselsätter den idag miljoner med jobb man inte hade kunnat tänka sig för några år sedan. I en bransch som lider av brist på arbetskraft – vilka jobb försvinner och vilka tillkommer i digitaliseringens spår?

  Under Almedalsveckan 2014 presenterade KTH-professorn Stefan Fölster en rapport vars huvudbudskap sa att över 50 procent av de svenska jobben kan försvinna på grund av digitaliseringen – en siffra som många refererat till sedan dess i debatten om digitalisering och framtida arbetsmarknader.

  Siffran är uppseendeväckande och sätter skräck i många som hör den. 50 procent? Inte kommer väl det att påverka mitt jobb? Precis som när människor slog sönder de elektriska vävstolarna i den industriella revolutionens England kan det okända skapa rädsla och en känsla av att ”det var bättre förr”. Men den industriella revolutionen är för längesedan integrerad i de flesta delar av samhället – och i tjänstesamhället som utvecklats sedan dess är det närmast löjeväckande att tänka på skräcken som fanns för förändringen.

  I dag blir fastighets- och byggbranschen ofta anklagad för att inte riktigt hänga med i den tekniska utvecklingen. Samtidigt lider branschen av en allt kraftigare brist på arbetskraft, när bostadsbyggandet ska upp på historiskt höga nivåer. Hade det verkligen varit så farligt om några av jobben automatiserades?

  Christian Wictorin. Foto: WSP.

  Christian Wictorin. Foto: WSP.

  Christian Wictorin är manager på Smart City Solutions på WSP i Sverige. Han är också den som står för den här textens rubrik och är en stark förespråkare för anpassning.

  – Jag kan förstå att det finns en rädsla när man går till något okänt, men då tittar man bara på hoten och bristerna. Jag tror att vi går till något bättre, där vi måste nyttja möjligheterna istället för att motarbeta dem. Vi måste anpassa oss. Klarar man inte av det kommer man att slås ut. Så har det alltid varit, säger han.

  Han menar att det handlar mycket om attityder, där man måste se digitaliseringen som en gamechanger som kommer att påverka alla områden – oavsett man vill det eller inte.

  – Digitaliseringen påverkar alla branscher. De flesta vill ju gärna tänka att ’det här är inget hot för mig, det här påverkar inte oss’. Så är det även i fastighetsbranschen, där man tänker att ’vi sitter här, vi har ju fastigheterna och kommer inte påverkas disruptivt’. Men det är just det, det är svårt att förutse innan det händer, men det påverkar allt på olika sätt. Det finns inga alternativ. Det är bara att tugga i sig.

  Inom samhällsbyggnadssektorn tror Christian Wictorin att det är de enklare beräkningsjobben som kommer att försvinna först. Han drar paralleller till flygplanens autopiloter – ”varför skulle de inte kunna finnas i samhällsbyggnadsbranschen?”. Även i Arbetsförmedlingens årliga rapporter menar man att digitaliseringen kommer att påverka jobben i branschen framåt: ”en mängd olika tillstånds-, bygglovs-, arbetsmarknads- och skatteregler kan göras enklare och administreras snabbare och effektivare” skriver man och syftar på digitaliseringen.

  Samtidigt är Christian inte en av dem som tror att samhället fullständigt kommer att skötas och tas över av teknik och robotar.

  – Nej, jag tror att människans filter och klokskap kommer att behövs för alltid. Även om man tar all mängd data som kan samlas in, och även om vi får artificiell intelligens kommer vi ändå att behöva mänsklig intelligens som kan tolka och bedöma informationen. Den som förstår framtidens behov av att jobba mer som filter kommer att vara vinnare, tror Christian.

  citat-wictorin

  Bättre beslutsunderlag
  Just mängden data är något som återkommer i de digitala diskussionerna. Dels som informationsmedel men också vilka olika användningsområden all data kan komma att användas till.

  – Vi går mot ett allt mer uppkopplat samhälle där vi samlar in extremt mycket data. När man analyserar den på ett nytt sätt kan den nya, smarta analysen ge oss mer info som kommer att upptäcka nya, dolda mönster och ge oss bättre beslutsunderlag som gör att vi fattar bättre och bättre beslut.

  På samma sätt måste man, enligt Wictorin, jobba i fastighetsbranschen.

  – Tittar man rent praktiskt på det så tror jag att olika typer av visualisering och virtual reality kommer att vara de stora grejerna framåt – där verkligheten och det digitala smälter ihop. På samma sätt bygger digitaliseringen broar mellan människor. Om 15 år kommer man kanske inte att behöva kunna ett extra språk utan kan prata genom digitala redskap på arbetsplatserna. Det är en enorm möjlighet, speciellt med tanke på invandringen och globaliseringen – kan man kommunicera ser man att alla till slut är av kött och blod.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. Jan Bergman 2016-11-07

   Digitaliseringen har nått långt redan idag inom Samhällsbyggnad med t ex GIS (Geografiska Informations System). Givetvis vill konsultbolag och leverantörer av mjuk- & hårdvara se än större investeringar. Innan vi kastar oss in i Smart Cities och Big Data är det helt nödvändigt att finna formerna för användar- & medborgarmedverkan som systemen sedan kan underlätta och effektivisera. Utställare på Röda Sten i Göteborg har i verk laborerat med tanken om att år 2039 är en dataanimerad katt borgmästare i en stad genom AI (Artificiell Intelligens). Katten kan genom sina algoritmer kommunicera på världens alla språk, förblir rationell under press, är likgiltig inför korruptionspåverkan etc. Det kan ju låta bra men vem styr algoritmerna? Vem gör grundläggande prioriteringar? Även i en mindre extrem framtid vars vägval görs nu bl a genom teknikval måste vägledas av demokratiska överväganden som jag personligen inte är övertygad om att konsultjättar och globala IT -företag är bäst lämpade att sköta.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x