+
 • 111 kommuner får statlig byggbonus

  PUBLICERAD 2016-11-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-11-22 11:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Boverket har beviljat 111 kommuner den omdiskuterade byggbonus på 1,85 miljarder som var en del av regeringsbudgeten förra året. Totalt har kommunerna gett startbesked för 49 624 bostäder för perioden 1 augusti 2015 till 1 augusti 2016.

  Sedan byggbonusen aviserades förra året har den varit kritiserad av många i fastighetsbranschen, som menat att den inte behövs och inte bidrar till ett ökat byggande.

  Men nu delas alltså hela beloppet på 1,85 miljarder kronor ut.

  – Det är glädjande att vi har många kommuner som sökt och fått bidraget, som har ansträngt sig för att förbättra bostadssituationen- Mängden startbesked för nya bostäder från dessa kommuner, nästan 50 000 under ansökningsperioden, stärker det fortsätta arbetet och ger bra incitament för nästa års bonus till kommuner som ser till att det byggs bostäder, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

  Stockholm får mest
  De tre kommuner som sökt för flest bostäder i landet är Stockholm, Uppsala och Göteborg.

  Stockholm får allra mest. För 5 884 bostäder får kommunen drygt 184 miljoner kronor. Göteborg får 131 miljoner för 3 326 bostäder, och Uppsala får 103 miljoner för 3 933 bostäder.

  – Bonusen är ett välkommet tillskott i ett läge när vi bygger mycket och behöver bygga mer och billigare så att fler kan få en bostad i Uppsala. Vi vet att många vill bo och arbeta här, och de önskemålen vill vi förstås möta, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i Uppsalas kommunstyrelses mark- och exploateringsutskott.

  För att få bonusen är kommunerna tvungna att uppfylla fyra kriterier:

  • Under en tolvmånadersperiod ska kommunen ha gett startbesked som möjliggör byggande av minst en bostad
  • I kommunen ska även finnas minst en nyanländ folkbokförd invandrare som fått uppehållstillstånd under en tolvmånadersperiod
  • Kommunen ska under innevarande eller föregående mandatperiod ha antagit riktlinjer för bostadsförsörjning enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
  • Under samma period ska kommunen ha antagit en ny översiktsplan eller gjort en översyn av planen

  Maria Nordlander 

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived