• Trappan till himmelen

  PUBLICERAD 2016-10-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-10-31 09:59

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I en stad av många spektakulära byggen växer ännu ett fram. Men det handlar inte om ännu en rekordhög skyskrapa eller ett gigantiskt townhouse. Nej, den här gången bygger man en trappa. En enorm trappa i centrala New York. Som inte leder någonstans.

  Det är Thomas Heatherwick, ”en av Londons främst kreativa excentriker” som har designat det stora bygget vid Hudsonfloden.

  Han visade upp modellen i mitten av september, under ett pressevent där även Bill de Blasio, borgmästare i staden, medverkade.

  Monumentet/utsiktsplatsen/bygget – vad man än ska kalla det – kommer att bestå av 15 våningar med 154 sammanflätade trappor. Det ska finnas 80 mindre platåer där man kan stanna och blicka ut över ett stort torg.

  Heatherwick sa till New York Times att teamets första tanke var att det inte skulle vara något att bara titta på, eftersom sådant redan finns i staden.

  – Istället ville vi skapa något som alla kan använda, röra och relatera till, säger han.

  Bygget har kallats både ”fartyget” och New York’s Eiffeltorn (många har kanske glömt att självaste Gustave Eiffel var ingenjör för Frihetsgudinnan).

  Det märkliga bygget går för 150 miljoner dollar.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived