+
Anders Jarl är styrelseordförande för Wihlborgs. Foto: Wihlborgs.
 • Starkt kvartal av Wihlborgs

  PUBLICERAD 2016-10-20 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-10-20 16:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Wihlborgs redovisar ett driftöverskott på 406 miljoner kronor för tredje kvartalet, en ökning med 18 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Man ökar intäkterna och sänker kostnaderna och därmed stiger även överskottsgraden till väldigt imponerande 79,9 procent för kvartalet. Även förvaltningsresultatet stiger och hamnar på 279 miljoner kronor, som är 8 miljoner mer än ifjol och det högsta förvaltningsresultatet någonsin per kvartal i bolagets historia.

  Tidigare i år har Wihlborgs kunnat bokföra en hel del värdeförändringsvinster i sitt bestånd men nu gör man en ganska modest värdeökning, om 112 miljoner och nettovärdeökning blir 88 miljoner kronor då undervärdena i bolagets derivatportfölj har vuxit med 24 miljoner kronor. Under tredje kvartalet ifjol var nettovärdeökningen betydligt större varför resultat före skatt blir 114 miljoner lägre nu än ifjol men det beror som sagt huvudsakligen på att de bokföringsmässiga posterna är lägre nu.

  Wihlborgs är ett bolag med en mycket stark ställning (i det närmaste överlägsen) på sina marknader som är marknader i en region som växer. Bolagets bestånd är nu värderat över 30 miljarder kronor och det egna kapitalet på 10,2 miljarder ger en soliditet på 32,6 procent. Belåningsgraden är på måttliga 54,4 procent och räntetäckningen på 3,3 gånger räntekostnaderna.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived