+
Henrik Fritzon (S), regionsstyrelsens ordförande i Region Skåne. Foto: News Öresund.
 • Viktigt steg mot HH-förbindelse väntas på onsdagen

  PUBLICERAD 2016-10-12 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-10-12 15:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  Styrelsen för The Greater Copenhagen & Skåne Committee, ett dansk-svenskt politiskt samarbete i Skåneregionen, sammanträder på onsdag och väntas då besluta om en omfattande trafikvision, Trafikcharter Greater Copenhagen. Visionen inkluderar en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, en så kallad HH-förbindelse.

  Øresundsbron närmar sig sitt kapacitetstak och Henrik Fritzon (S), ordförande i Region Skåne, hoppas att beslutet om trafikvisionen leder till att en fast förbindelse är klar om femton år. Det rapporterar News Øresund.

  – Det här är det viktigaste beslutet vi tar i år. Att vi lyckats enas kring en gemensam ambition och en gemensam prioritering av de viktiga infrastruktursatsningarna i vår region, säger Henrik Fritzon, som även är vice ordförande i The Greater Copenhagen & Skåne Committee, till News Øresund.

  Han tillägger att den riktigt stora framgången är att man nu fått full uppslutning från danska sidan om förbindelsen där vissa kommuner har varit motståndare till HH-förbindelsen.

  Ett hinder har varit frågan om Ring 5, en ny ringled från Helsingör och söderut som går i en västlig båge runt Köpenhamn men då planerna för HH-förbindelsen inte omfattar godstågstrafik är Ring 5 frågan inte aktuell ur ett Öresundsperspektiv menar Henrik Fritzon.

  HH-förbindelsen kommer att kosta cirka 26 miljarder kronor att bygga och den kommer enligt Henrik Fritzon att kunna byggas på kommersiella grunder och finansieras genom avgifter, likt Øresundsbron. Han är optimistisk till att man kan driva fram ett beslut om förbindelsen även på regeringsnivå, rapporterar News Øresund.

  Sverrir Thór

  Fakta: Trafikcharter Greater Copenhagen 

  Trafikcharter Greater Copenhagen är ett gemensamt visionsdokument för de tre regionerna och de 79 kommunerna i Östdanmark och Skåne som tar upp allt från internationell tillgänglighet och insatser när det gäller Köpenhamns flygplats i Kastrup, den kommande Fehmarn Bältförbindelsen, framtida Öresundsförbindelser, höghastighetsjärnvägar, ett sammanhängande kollektivtrafiksystem, grön mobilitet och fossilfria transporter.

  Källa: News Øresund

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived