+
Foto: Anna Bristrand.
 • Fastighetsaktierna fallit brant

  PUBLICERAD 2016-10-10 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-10-10 16:46

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetsaktierna har gått genom ett stålbad på börsen de senaste veckorna och samtidigt som övriga börsen har stigit har fastigheter fallit relativt kraftigt. Sedan 1 september har börsens fastighetsindex fallit med 6,7 procent och FSBX med 4 procent. Det visar en beräkning Fastighetsnytt har gjort.

  Tryck på bilden för en större version.

  När Stockholmsbörsen slog igen portarna på fredagen låg dess fastighetsindesx, OMX Stockholm Real Estate PI, på 2127,37 indexpunkter vilket är det lägsta som varit sedan i mitten av juli. Fastighetsaktierna har haft en tuff period på börsen ända sedan tidigt i september då PI-indexet nådde en ny all-time high nivå och sedan dess har index fallit med närmare 9 procent. FSBX har under samma period fallit med cirka 6 procent medan övriga börsen faktiskt har stigit, om än ganska beskedligt. Således steg OMX S30, som omfattar börsens 30 mest omsatta bolag, med 0,8 procent under perioden 8 september till 7 oktober. Tar man sedan utvecklingen över en vecka, från måndag till fredag, steg OMX S30 med i 0,8 procent medan fastighetsindex föll brant (se diagram) med 5,5 procent. Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex, FSBX, föll samtidigt med 4,4 procent.

  I regel brukar ju fastighetsaktierna prestera bättre än övriga börsen men nu är det inte så och den mest rimliga förklaringen är den politiska och ekonomiska oron kring Brexit där risken finns att räntorna börjar stiga. Det kan påverka värderingen av fastigheter, vilket i sin tur förklarar varför aktierna börjat falla. En annan förklaring är att det är en kortsiktig korrigering men det får framtiden utvisa.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x