+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • Vill se mer standardiserat byggande

  PUBLICERAD 2016-09-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-09-08 14:11

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen gav regeringen Boverket i uppdrag att se över kontrollsystemet för serietillverkade hus. Syftet är att byggen som är likadant utformade ska bedömas likadant i olika kommuner, för att öka och snabba på bostadsproduktionen.

  Flera debattörer och tyckare har påpekat nackdelen med de kommunala särkraven, som gör det svårt för bolag att bygga likadana hus i olika kommuner. Kommunerna kan välja att tillämpa olika krav i plan- och bygglagen på olika sätt, vilket gör att varje bygge blir en enskild process. Istället har man velat se förenklingar som gör att hus godkända av en kommun, lättare ska kunna bli godkända även i andra.

  Nu tar regeringen ett steg i den riktningen. Boverkets uppdrag går ut på att, tillsammans med SKL, byggbolag och entreprenörer, lämna förslag som innebär att ”byggnadsverk som i allt väsentligt är likadant utformade bedöms på samma sätt vid tillämpning av vissa krav i PBL”.

  – Såväl för leverantörer av serietillverkade hus, byggbolag och kommuner finns fördelar att vinna om en byggnad som bedömts motsvara lagstiftningens krav kan uppföras på flera platser på samma villkor. Ett system med en decentraliserad bedömning och tillsyn i 290 kommuner kan göra det svårt att uppnå dessa fördelar eftersom varje kommun möter den aktuella byggnaden bara vid något enstaka tillfälle, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

  Regeringen menar att en förutsättning för ett ökat bostadsbyggande, och framför allt ett standardiserat sådant, är att det finns planlagd mark för bostäder där villkoren är sådana att standardiserade byggnader ryms inom planen.

  ”Ett sätt att sänka byggkostnaderna och därmed öka försäljningen eller uthyrningen av billigare bostäder är att möjliggöra återanvändning av till exempel ritningar, konstruktioner och utrustning – i många projekt över hela landet” skriver regeringen.

  Peter Eriksson har även tidigare nämnt ett ökat standardiserat byggande som en dellösning på bostadsbristen. I en intervju med Fastighetsnytt i augusti pratade han om det som en av de viktigaste sakerna i det 22 punkter långa bostadspaket som regeringen la fram innan sommaren.

  – En sak som jag tror kommer ha totalt sett stor betydelse, om vi lyckas genom regeländringar och ett annat förhållningssätt, är att få ett ökad industriellt byggande i Sverige. Då kan vi få både mer produktion och ett breddat kompetensunderlag när verkstadsarbetare kan bygga hus kan vi bygga både snabbare och billigare, sa han då.

  Boverket får en halv miljon kronor under 2016 och 2017 för uppdraget, som ska vara redovisat senast den 30 juni 2017.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Grodhopp mot utveckling – en osäker strategi

  Fastighetsmarknad Där Europa, USA och Ostasien gått från jordbrukssamhälle via industrialisering till tjänste- och IT-åldern vill dagens utvecklingsländer skynda på processen rejält. Genom leapfrogging – ”grodhopp” – vill man gå direkt till den senaste tekniken. Men det finns kritik mot strategin.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived