+
Illustration: Petter Furå.
 • Regeringen går vidare med kvoteringslag

  PUBLICERAD 2016-09-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-09-09 15:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  I maj förra året meddelade justitiedepartementet att de förberedde en lagstiftning som ska straffa de bolag som har under 40 procent kvinnliga styrelseledamöter. Nu går regeringen vidare med ett lagförslag.

  Andelen kvinnor i näringslivets styrelser har gått upp de senaste åren, men regeringen är inte nöjd med takten. När man lanserade tankarna på laget sa justitieminister Morgan Johansson att förslaget skulle läggas fram i september i år, och att bolagen därför hade ett år på sig att ordna sina siffror.

  När det nu gått ett år verkar det inte som att regeringen är nöjd.

  Sanktioner 2019
  Enligt förslaget ska lagen gälla från 1 juli nästa år, men bolagen behöver betala sanktionsavgifter först 2019, om de inte lever upp till 40 procents-nivån då. Avgifterna föreslås ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor.

  Om lagen passerar riksdagen kommer den att omfatta 280 svenska börsbolag och cirka 50 statliga bolag.

  Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017. poddamandaBolagen riskerar dock ingen sanktion förrän år 2019. Det medger att bolagen anpassar sig till lagen på ett sätt som är förenligt med god styrning av bolag.

  – För mig är jämn könsfördelning i bolagsstyrelser lika mycket konkurrenskraftsfråga som en jämställdhetsfråga. Vi ska utnyttja hela Sveriges kompetens, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

  Skepsis från näringslivet
  Från Näringslivets sida kommer något skeptiska reaktioner.

  Günther Mårder, vd på organisationen Företagarna, säger till TT att det här handlar om populistisk symbolpolitik, och att det inte löser problemen som helhet.

  Inte heller Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright som jobbar med just jämställdhet i näringslivet, är helt nöjd, utan skulle hellre se att företagen själva löser problemen.

  – Jag tycker inte att kvotering är en optimal lösning på problemet, jag vill hellre att företagsledarna själva tar tag i den här frågan, säger hon till Ekot.

  I den kartläggning Fastighetsnytt gjorde innan årets årsstämmor, visade det sig att två av tre fastighetsbolag skulle straffas om lagen blir verklighet. Sedan dess har dock andelen kvinnor i fastighetsstyrelserna stigit något.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. jerker söderlind 2016-09-12

   Äntligen! Ser nu fram emot att regeringen stiftar en parallell lag som bötfäller alla fackförbund som ej har minst 40 % kvinnor i styrelsen. Enligt DN 160910 består LO:s styrelse av 14 män och 4 kvinnor. Lagförslaget bör självfallet kompletteras med samma form av böter för ideella föreningar, politiska partier, idrottsorganisationer, fastighetsägareföreningar, bostadsrättsstyrelser, polisstyrelser, reklambyråer, Folkets husföreningar, koloniföreningar, konstföreningar och kommunfullmäktige. Rätt ska vara rätt.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived