+
Foto: Elias Ljungberg.
 • Bäst av de sämsta

  PUBLICERAD 2016-09-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-09-27 11:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  Mycket har gjorts för att förbättra mångfald inom bygg och fastighet, mycket återstår att göra. Kanske sammanfattades det bäst av Amanda Lundeteg, vd Stiftelsen Allbright, som menade att fastighetssektorn är ”den bästa branschen bland de sämsta” när det gäller mångfaldsarbete. Detta under Business Arena Stockholm.

  Är mångfald i ett företag nödvändigtvis av godo; något att sträva efter? Ja, utan någon som helst tvekan, framhöll en enig panel vid Business Arenas fördjupningsseminarium om mångfald. Detta av flera skäl: för att man fångar upp all kompetens och får alla att känna sig välkomna i företaget, för att det ofta återspeglar kundens personalsammansättning bättre och för att det främjar tillväxten i både företaget och samhället överlag.

  Bengt Johansson, vd Forsen, vars mamma kommer från Trinidad och Tobago, menade att han med genom sitt utländska utseende ofta inspirerade nya, invandrade medarbetare att göra karriär på företaget:
  – De kommer alltid fram och säger ”vad kul att se att du har blivit vd för företaget!”, sade Bengt Johansson.

  Men hur arbetar man mot förbättrad mångfald? Ett sätt att göra det är som MKB Fastighets AB i Malmö, som HBTQ-certifierar samtliga 300 anställda genom en kurs på 20 timmar.
  – MKB vill ju spegla Malmös befolkning, sade bolagets vd Terje Johansson. Det gäller allt ifrån etnicitet, män/kvinnor – ja, vi vill ju vara en del av Malmö. Och vi vill att alla som jobbar hos oss ska kunna vara precis som de är, så länge det inte går ut över någon annan.

  Ett annat sätt är att som Skanska tillsätta en särskild mångfaldschef, som idag heter Monica Westerberg. Anledningen till den nyinrättade tjänsten var strikt ekonomisk:
  – För oss är de här frågorna affärskritiska. Det var ett antal år sedan som vi tappade en stor affär i USA. Och argumentet till varför vi inte fick den här affären, det var just att vi inte jobbade tillräckligt mycket med de här frågorna, berättar Westerberg.

  Att lyckas rekrytera underrepresenterade grupper är dock en sak, att behålla dem en helt annan.

  – När vi väl rekryterar känns det ganska tryggt och säkert, sade Peter Lindstrand, Tax Partner på PwC. Vad gör vi sen? Det är frågan. Hur tar vi hand om de här? Vi kan konstatera, framför allt inom entreprenadbranschen, att det finns ett problem att behålla kvinnor i branschen.

  Castellum har genom medvetet arbete lyckas utjämna könsobalansen på styrelse- och ledningsnivå (styrelsen 57 procent kvinnor; ledningen 44 procent). De har dock haft större svårigheter att rekrytera kvinnor till lägre positioner, såsom fastighetsvärdar. Av den anledningen har de inrättat ett traineeprogram för långsiktig rekrytering av underrepresenterade grupper.

  Joakim Rådström
  Frilansjournalist

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived