+
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.
 • 55 statliga miljoner på regelförenklingar

  PUBLICERAD 2016-09-19 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-09-19 14:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  I budgetpropositionen, som lämnas till riksdagen på tisdagen, lägger regeringen 55 miljoner kronor på tre satsningar som ska göra det lättare att bygga bostäder.

  Bostadsbristen i landet är ett faktum som det nu pratats om länge. Och även om byggtakten ökat de senaste åren, är det många som fortfarande pekar på de långa och krångliga processerna som bromsklossar för en ännu snabbare takt.

  Regeringen satsar därför 55 miljoner kronor per år på att förenkla byggreglerna och förkorta handläggningstiderna.

  Pengarna ska gå till tre del-satsningar:

  Snabbare handläggning hos länsstyrelserna
  30 miljoner om året under 2017 och 2018, därefter 25 miljoner om året, ska skapa förutsättningar för ett större bostadsbyggande genom att se till att det finns resurser för detaljplanering och handläggning av överklagande hos länsstyrelserna. Målen för handläggningstider på överklagade bygglov ska också skärpas, och permanentbostäder ska prioriteras framför andra ärenden.

  Kunskapslyft på plan- och byggområdet
  Regeringen anser att kompetensbrist hos kommuner och länsstyrelser leder till brister i hur PBL tillämpas. Därför ska Boverket fortsätta ett påbörjat kunskapslyft riktat till dem, men också genomföra en satsning på vägledning kring hur regelverket bör tillämpas för en smidigare process.

  Översyn av Boverkets regler
  10 miljoner om året de kommande tre åren ska gå till att identifiera regler som gör det svårare än nödvändigt att bygga. En ”systematisk och grundlig” översyn ska göras av bland annat Boverkets bygg- och konstruktionsregler.

  Förslagen i budgetpropositionen för 2017 bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived