+
Bild: Håbohus.
 • 17 våningar högt trähus i Bålsta

  PUBLICERAD 2016-09-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-09-12 10:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Håbohus och Bjerking har fått en markanvisning för ett 17 våningar högt hus i Bålsta. Huset ska byggas helt i trä, och blir därmed världens förmodat högsta sådant.

  Byggnaden vann efter att Håbo kommun utlyst en markanvisningstävling för ett kombinerat bostads- och kontorshus vid Resecentrum i Bålsta.

  Huset kommer att rymma 55 bostäder och kontor på tre våningar. I bottenplan planeras för en restaurang/cafédel, och en allmän terrass på taket tillgängliggörs via en hiss från torget.

  – Vi behövde dels uppfylla samtliga tävlingskriterier och kombinera det med ett lätt och luftigt intryck där vi synliggjort den primära träkonstruktionen, dels skapa en byggnad som det går att få driftsekonomi som hyreshus på och samtidigt skapa något som är byggbart. Eftersom byggnaden ligger i framkant på vad som hittills varit tekniskt möjligt har vi i tidigt skede kvalitetssäkrat byggsystemet, säger Björn Johanson, avdelningschef på Bjerking Fastighetsutveckling.

  Stommen av trä blir det bärande elementet, medan fasaderna görs i glas. Huset får så kallade vindturbiner högst upp, som Håbohus räknar med ska täcka hälften av husets elförbrukning.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived