+
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Statlig miljonsatsning på äldreboenden

  PUBLICERAD 2016-08-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-08-10 14:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  I slutet av juli beslutade regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, om ett nytt statligt stöd för att stimulera bygget av äldre- och trygghetsboenden.

  Stödet ska gälla ny- eller ombyggnation av klassiska äldreboenden, men även för hyresrätter för äldre på den vanliga bostadsmarknaden och trygghetsboenden.

  För 2016 har regeringen avsatt 160 miljoner för stödet, ett belopp som beräknas öka till 400 miljoner 2018.

  – 109 kommuner har idag brist på äldreboenden, så att det här stödet är efterlängtat råder det ingen tvekan om. Att bygga bort den bristen är en viktig del av att utveckla den svenska modellen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

  Stödet börjar gälla från och med november i år.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Ed Vivenius 2016-08-11

   Ett annat välkänt problem är att äldre som jag, inte heller kan flytta och på så sätt blir det ingen omflyttning eller tillgänglighet av bostäder för barnfamiljer och ensamstående med barn. Tyvärr saknas det trygghetsboenden i vår kommun, kötiden är f.n. 5 år och dessutom måste hen ha fyllt 70 år. Vilka alternativ finns det för äldre än 70 år efter att de har sålt sitt radhus, betalat reavinstskatten, mäklararvodet, flyttkostnader etc. och inte kan få nya banklån till en betydligt dyrare bostadsrättslägenhet än nettot efter husförsäljningen, p.g.a. sin ålder? Till ensamstående och makar erbjudes endast mycket små hyreslägenheter, som baseras på den maka/make som har lägst inkomst och betalningsförmåga, då denna vid den andres frånfälle blir ensamstående. http://t.sr.se/2b6CwqZ Gäller således inte i Österåkers kommun.
   I Österåkers kommun har t.o.m. Armadas VD hemlig lön, till skillnad mot alla de övriga VD:ar i Sveriges övriga kommunala bostadsbolag. Detta har prövats juridiskt av Hyresgästföreningens tidskrift “Hem och hyra” med negativt domslut, då det ansågs vara förenligt med Armadas företagspolicy att detta ska vara fortsatt hemlig s.k.”företagssekretess”!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived