+
 • Victoria Park köper för 1,8 miljarder

  PUBLICERAD 2016-07-14 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-07-14 16:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  Victoria Park AB har förvärvat ett bostadsfastighetsbestånd om totalt 1 938 lägenheter, med en uthyrbar yta om cirka 138 000 kvadratmeter, belägna i Malmö och Karlskrona.  Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om 1,8 miljarder kronor.

  – Detta är vår största affär någonsin och det är tillfredsställande att genomföra den på ett effektivt sätt utan ett brett auktionsförfarande. Affären sker till bedömd initial direktavkastning på 4,6 procent och beräknas enligt aktuell intjäningsförmåga öka resultatet per aktie före skatt med cirka 37 procent på årsbasis. Cirka en tredjedel av beståndet är beläget i Malmö och resterande del i Karlskrona. I Malmö finns vi sedan tidigare och i Karlskrona innebär storleken att vi får effektivitet och betydande skalfördelar från start, säger Victoria Parks vd Peter Strand.

  Det aktuella beståndet är fullt uthyrt med en genomsnittlig bostadshyra om cirka 1 050 kronor per kvadratmeter. Efter affären kommer Victoria Park ha en samlad uthyrningsbar yta om drygt 900 000 kvadratmeter fördelad på drygt 11 400 lägenheter. Det totala fastighetsvärdet ökar med förvärvet till cirka 10,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 11 400 kronor per kvadratmeter.

  – Det är en viktig och strategisk affär för Victoria Park i en delvis ny geografisk marknad. Genom den här affären tar vi ytterligare ett stort steg mot vårt mål att förvalta minst 1 000 000 kvadratmeter. Vi förvärvar ett bestånd som vi förväntar oss kunna förädla ytterligare genom vår värdeskapande förvaltningsmodell med en social dimension, säger Peter Strand.

  Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 1,8 miljarder kronor där köpeskilling för aktierna preliminärt uppgår till 616 miljoner kronor. Förvärvet finansieras genom befintlig kassa samt genom upptagande av nya lån, i enlighet med bolagets policy. Tillträde sker idag den 14 juli 2016, då även betalning sker.

  Fredersen Advokatbyrå, PWC och Ungmark Asset Management har agerat rådgivare i transaktionen.

  Redaktionen

  Källa: Victoria Park

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived