+
Håkan Samuelsson, Volvo Cars, Sara Örhvall, Windmill Network, Lena Erixon, Trafikverket, Göran Cars, KTH och Peter Wågström, NCC.
 • Ta höjd för ny teknik i stadsutvecklingen

  PUBLICERAD 2016-07-04 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-08-19 13:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Självkörande bilar är under utveckling och kan vara verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid, enligt Volvo Cars som höll en presentation under Almedalen. Fullt utvecklat skulle det underlätta på många sätt i samhället men det är också något som man bör ta höjd för i stadsutvecklingen, menar Göran Cars, professor på KTH.

  Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, menar att det är flera steg som ska klaras av där säkerhetsaspekten är nummer ett innan nästa steg kan tas. Men han berättar också att ett första test ska genomföras redan nästa år i Göteborg och förhoppningen är att få fram en färdig produkt till 2020. Detta innebär en bil som tillåter föraren att hantera andra saker under bilfärden utan risk (som att skicka SMS till exempel).

  Det slutgiltiga steget är då en bil utan ratt som är helt behovsstyrd, det vill säga att du beställer den när du behöver den. Detta skulle innebära en radikal förändring av stadsbilden, menar Håkan Samuelsson, och pekar på att det skulle innebära att en bil används upp till 80 procent av dygnet, jämfört med dagens 5 procent, vilket också innebär betydligt färre bilar. På det följer ett minskat behov av parkeringsplatser, mindre buller och en möjlighet till färre barriärer i samhället i form av vägar.

  Om vi nu förutsätter att tekniken kommer att tillåta förarlösa fordon och att framtida bilister kan tänka sig att inte äga sin bil så finns ju möjligheter till en effektivare markanvändning i stadsutvecklingen när parkeringsplatser försvinner och gatorna tar mindre yta i anspråk. Detta är det som samtliga i panelen framhåller som den kanske största vinsten med självkörande bilar. Ju mindre plats bilen tar dess bättre, menar Göran Cars. Själv är han involverad i stadsflytten i Kiruna, i det projektet har invånarna poängterat att bilen är viktig, men inte på bekostnad av stadens kvalitéer. Här menar Göran Cars att det är viktigt att ta höjd för ny teknik om man vill kunna ta till vara på stadens attraktiva ingredienser och han hoppas själv på en lyckad utveckling.
  – Mindre vägar och mer stad får mig att säga kör!

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived