• White ritar nytt kulturhus i Skellefteå

  PUBLICERAD 2016-06-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-07 11:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  White vinner en arkitekttävling för ett nytt kulturhus i Skellefteå. Förslaget “Sida vid sida” byggs i trä och kommer att så klart om tre år, 2019.

  Totalt skickades 55 förslag in till den allmänna arkitekttävling som hölls. Det nya kulturhuset ska samla Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och stadsbiblioteket. Dessutom ska ett nytt hotell få plats i huset. 

  – Vi vill att du ska gå till Kulturhuset, inte bara för att se en föreställning, utan även för att uppleva arbetet bakom scenerna. Från gatan kan besökarna se allt ifrån hängningen av en ny utställning i Skellefteå Konsthall till skapandet av stora färgstarka scendekorer i Västerbottenteaterns verkstäder, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White.

  Så här skriver juryn i sin motivering: ”Sida vid sida är ett elegant och tilltalande hus… där alla verksamheter får en tydlig identitet – sida vid sida – samtidigt som de utmanas till nya samarbeten… Huset blir i sitt uttryck stilrent och enkelt att underhålla, samtidigt som det … utstrålar ett slags ”kulturverkstad”. Huset blir en mötesplats och en förebild – en plats för skaparkraft och för att producera kultur, mitt i staden.”

  – Ett kulturhus i Skellefteå ska självklart byggas i trä. Det knyter an till en tradition med träbebyggelse i stadens centrum. Här finns också en lokal träindustri som vi kan samarbeta med för att skapa ett vackert kulturhus som åldras med värdighet, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White.

  Största delen av stommen och fasaderna görs i trä vilket minskar byggnadens miljöpåverkan under dess livscykel.

  Redaktionen

  2 kommentarer

  1. Inger Hansson 2016-06-07

   En låda igen! Stilren? Elegant? Nej! Bara en långsmal låda på högkant. Byggnaden ser ut som vilken betongkloss som helst, trots att den ska byggas i trä.
   Trist!

   Reply

  2. C-G 2016-06-07

   Lådor, lådor, lådor. Överallt dessa klonade lådor. Sterilt, dött, enahanda och deprimerande. Finns det inga andra former på kartan idag? Det här kommer att bli precis som Domustorgen i ett oräkneligt antal svenska städer, med ett förstört centrum.
   ‘ “Little boxes all the same.
   There’s a green one and a pink one
   And a blue one and a yellow one,
   And they’re all made out of ticky tacky
   And they all look just the same.”

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived