+
Tillfälliga tält vid flyktinglägret i Revinge tidigare i år. Foto: Sverrir Thór.
 • Undantag från PBL för flyktingboenden

  PUBLICERAD 2016-06-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-13 15:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  I en promemoria som skickas ut på måndagen ser regeringen nu över möjligheten att göra undantag från plan- och bygglagen, PBL, vad gäller tillfälliga flyktingboenden när antalet asylsökande bedöms som “särskilt omfattande”.

  Fastighetsnytt skrev om förslaget redan februari. Det var Boverket som lämnade ett förslag till ett tillägg till PBL. Det innebar i korthet att regeringen, vid ”extraordinära händelser”, ska ha mandat att under en begränsad tid göra undantag från lagen.

  Nu har regeringen tagit ställning till förslag, och skickade på måndagen ut en promemoria på remiss, med det nya lagförslaget.

  – Vi hade ett läge i höstas där boendesituationen för asylsökande var väldigt ansträngd. Om det uppstår liknande situationer i framtiden är det viktigt att regeringen snabbt kan fatta beslut för att säkerställa att alla som flyr kan få skydd och tak över huvudet, säger nyligen tillträdda bostadsministern Peter Eriksson.

  Enligt föreslagen i departementspromemorian ska regeringen alltså ha möjlighet att meddela föreskrifter om undantag från flera olika bestämmelser i plan- och bygglagen, utefter vilka behov som finns.

  Det kan till exempelvis gälla undantag från intressen som normalt beaktas vid planläggning och från bestämmelserna i plan- och bygglagen gällande bygg-, rivnings- och marklov och om genomförandet av åtgärder.

  Bemyndigandet gäller enbart tillfälliga åtgärder vid extraordinära situationer.

  Förslaget är enligt regeringen en del av den migrationspolitiska överenskommelsen man har tillsammans med de fyra allianspartierna.

  Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

  Här kan du läsa hela promemorian.

  Maria Nordlander 

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x