• Nu påbörjas flytten till Nya Karolinska Solna

  PUBLICERAD 2016-06-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-03 11:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen överlämnade Skanska nycklarna till sitt största projekt någonsin, Nya Karolinska i Solna. Landstinget tog därmed emot nyckeln till den första delen av sjukhuset, som rymmer barn, kvinnor och hjärtsjukvård.

  Bygget har kantats av kontroverser och höga kostnader. Så sent som på onsdagen avslöjade Svenska Dagbladet att det service-avtal som förhandlats fram med Coor Service Management, för underhåll och service av sjukhuset, kommer att blir 475 miljoner kronor per år från 2019. 20 år senare kommer samma avtal att kosta nästan 1,2 miljarder kronor per år.

  Själva kostnaden att bygga sjukhuset budgeterades till 14,5 miljarder kronor men landstingets kostnad för uppförande samt drift och underhåll av fastigheten beräknades 2010 hamna på cirka 52 miljarder kronor. Oppositionen i landstingsfullmäktige menade dock att kostnaderna skulle bli cirka 69 miljarder kronor.

  Trots kontroverserna börjar sjukhuset alltså nu att bli klart. Efter att det nya officiellt är i landstingets ägo påbörjas flytten och den 20 november ska dörrarna öppnas för de första patienterna.

  Hela bygget kommer dock att stå klart först om två år, 2018. Husets design togs fram av White Arkitekter och Tengbom.

  Maria Nordlander
  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived