+
Foto: Adrian Pingstone/Wikimedia.
 • Ligger som en våt filt över marknaden

  PUBLICERAD 2016-06-02 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-06-02 21:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Torsdagen 23 juni går det brittiska folket till valurnorna och röstar om Storbritannien ska vara kvar i EU. Huruvida det blir Brexit eller Bremain är högst oklart och det finns starka krafter som lobbar för båda utfallen. Klart är dock att den förestående folkomröstningen ligger som en våt filt över den brittiska ekonomin där investeringstakten på exempelvis fastighetsmarknaden har sjunkit markant under första halvåret.

  Det är dock inte endast Brexit som förklarar den lägre investeringstakten då en ny stämpelskatt för fastighetsaffärer trädde i kraft vid årsskiftet men den skattereformen bör dock rimligtvis endast ha en engångseffekt.

  Bedömare beskriver den brittiska fastighetsmarknaden som bottenfrusen och de enda transaktioner som nu genomförs är små transaktioner, sådana som är så små att de i regel inte kommer med i rådgivarnas sammanställningar. Brexit-effekten påminner oss om att ovisshet är som gift för investerare då det försvårar investeringskalkylen avsevärt och oavsett om det blir Brexit eller Bremain så lär marknaden börja tina upp igen när folkomröstningen är klar, för då vet man i alla fall vad som gäller.

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived