+
 • Köper för 3 miljarder

  PUBLICERAD 2016-06-01 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-06-02 12:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  Intea Fastigheter, ett relativt nybildat bolag med institutionellt kapital i ryggen, har köpt två fastigheter i Östersund respektive Linköping till ett underliggande fastighetsvärde om närmare 3 miljarder kronor. Säljare är Regementsfastigheter R Holding AB, ett bolag som ägs av fonder förvaltade av från amerikanska fondbolaget Blackstone och Areim. Fastigheterna i fråga är Artilleristen 1 (Mittuniversitetets campus) i Östersund och Smedstad 1:21 (Garnisonen) i Linköping, två enorma fastigheter omfattande 48 400 kvadratmeter respektive 84 200 kvadratmeter. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Bland hyresgäster i Garnisonen återfinns Polismyndigheten, Rättsmedicinverket och Domstolsverket och i Östersund är, utöver Mittuniversitetet, Folkhälsomyndigheten och Kronofogden bland hyresgästerna. I affären ingår även outnyttjade byggrätter på cirka 40 000 kvadratmeter.

  De två fastigheterna köpte Blackstone som en del av den så kallade Obligo/Agasti-portföljen i juli 2015. Då betalade den amerikanska fondjätten 2,7 miljarder dollar, motsvarande 23,1 miljarder kronor, för en jätteportfölj bestående av bostäder och kommersiella fastigheter i Sverige, Norge, Finland och Lettland. Blackstone är en av världens i särklass största institutionella investerare och hade vid förra årsskiftet 311 miljarder dollar under förvaltning.

  Köparen, Intea Fastigheter, är som nämnts ovan ett relativt nybildat bolag och har innan den aktuella affären gjort en affär då man köpte Högskolan i Halmstads campus från Fragerus. Någon köpeskilling uppgavs inte i den affären men enligt uppgifter till Fastighetsnytt låg det underliggande fastighetsvärdet någonstans nära 550 miljoner kronor. Intea bildades hösten 2015 och har Svenska Handelsbanken Pensionsstiftelse, Volvo Pensionsstiftelse, Saab Pensionsstiftelse och det ömsesidiga försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti som initiala investerare. Efter köpet av Blackstone-fastigheterna har man ett fastighetsvärde om cirka 3,5 miljarder kronor.

  Pangea var Inteas rådgivare i affären. Leimdörfer var rådgivare åt Blackstone och Areim.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Grodhopp mot utveckling – en osäker strategi

  Fastighetsmarknad Där Europa, USA och Ostasien gått från jordbrukssamhälle via industrialisering till tjänste- och IT-åldern vill dagens utvecklingsländer skynda på processen rejält. Genom leapfrogging – ”grodhopp” – vill man gå direkt till den senaste tekniken. Men det finns kritik mot strategin.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived