+
 • Köper för 3 miljarder

  PUBLICERAD 2016-06-01 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-06-02 12:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  Intea Fastigheter, ett relativt nybildat bolag med institutionellt kapital i ryggen, har köpt två fastigheter i Östersund respektive Linköping till ett underliggande fastighetsvärde om närmare 3 miljarder kronor. Säljare är Regementsfastigheter R Holding AB, ett bolag som ägs av fonder förvaltade av från amerikanska fondbolaget Blackstone och Areim. Fastigheterna i fråga är Artilleristen 1 (Mittuniversitetets campus) i Östersund och Smedstad 1:21 (Garnisonen) i Linköping, två enorma fastigheter omfattande 48 400 kvadratmeter respektive 84 200 kvadratmeter. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Bland hyresgäster i Garnisonen återfinns Polismyndigheten, Rättsmedicinverket och Domstolsverket och i Östersund är, utöver Mittuniversitetet, Folkhälsomyndigheten och Kronofogden bland hyresgästerna. I affären ingår även outnyttjade byggrätter på cirka 40 000 kvadratmeter.

  De två fastigheterna köpte Blackstone som en del av den så kallade Obligo/Agasti-portföljen i juli 2015. Då betalade den amerikanska fondjätten 2,7 miljarder dollar, motsvarande 23,1 miljarder kronor, för en jätteportfölj bestående av bostäder och kommersiella fastigheter i Sverige, Norge, Finland och Lettland. Blackstone är en av världens i särklass största institutionella investerare och hade vid förra årsskiftet 311 miljarder dollar under förvaltning.

  Köparen, Intea Fastigheter, är som nämnts ovan ett relativt nybildat bolag och har innan den aktuella affären gjort en affär då man köpte Högskolan i Halmstads campus från Fragerus. Någon köpeskilling uppgavs inte i den affären men enligt uppgifter till Fastighetsnytt låg det underliggande fastighetsvärdet någonstans nära 550 miljoner kronor. Intea bildades hösten 2015 och har Svenska Handelsbanken Pensionsstiftelse, Volvo Pensionsstiftelse, Saab Pensionsstiftelse och det ömsesidiga försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti som initiala investerare. Efter köpet av Blackstone-fastigheterna har man ett fastighetsvärde om cirka 3,5 miljarder kronor.

  Pangea var Inteas rådgivare i affären. Leimdörfer var rådgivare åt Blackstone och Areim.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Akelius: “20 procent över bokfört värde”

  Fastighetsmarknad På måndagen kom nyheten att Akelius säljer bostäder för hela 7,2 miljarder. I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att försäljningen är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

 • Akelius säljer för 7,2 miljarder

  Bostäder, Transaktioner Akelius säljer hela 2 839 lägenheter i Tyskland för 685 miljoner euro – motsvarande 7,2 miljarder svenska kronor. 

 • Nya ledamöter tar plats i Hemfosa

  Styrelse Humlegårdens vd Anneli Jansson, Skandia Fastigheters vd Anders Kupsu samt Carl Mörk, bland annat styrelseledamot i Stendörren, tar plats i Hemfosas styrelse. Det föreslår valberedningen inför årsstämman. 

 • ANNONS
  • Sex nya medarbetare till Nordic PM

   Rekrytering Nordic PM har rekryterat sex nya medarbetare. Linda Palmgren, Niklas Gruffman, Charlotte Ehrenborg, Mattias Wennmark och Robert Rosin utökar arbetsstyrkan på Stockholmskontoret. Daniel Hansson rekryteras till kontoret i Helsingborg. 

  • Diös breddar mot coworking

   Norr Coworking-aktören Great Space ska utveckla sitt koncept i Diös företagshus Metropol i Sundsvall. I samband med det utvecklas fastigheten invändigt. 

 • “Flyttkedjor fungerar inte”

  Bostäder Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar. 

 • ANNONS
 • På SXSW är dörren till framtiden på vid gavel

  Samhälle Är du nyfiken på hur framtiden kan komma att se ut? Då kan onekligen Austin i Texas, vara rätt ställe att börja på. Under en dryg vecka i mars varje år samlas hundratusentals människor på konferensen South By Southwest. I år fick vi bland annat lära oss hur kinesiska CaiNiaos plan för att leverera en miljard paket under ett dygn.

 • Skanska får hotellorder på 470 miljoner

  Fastighetsmarknad Skanska har fått uppdrag av Fabege att bygga ett nytt hotell i Arenastaden, i Solna stad. Ordervärdet uppgår till runt 470 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived