+
 • Efter amorteringskravet: trendbrott eller inte?

  PUBLICERAD 2016-06-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-13 14:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  Knappt två veckor efter att amorteringskravet infördes har man kunnat läsa många rubriker om en nedkyld bostadsmarknad. Enligt en ny undersökning har också förväntningarna på stigande bopriser sjunkit. Samtidigt menar experter att det handlar om ett tillfälligt trendbrott och en normal nedgång för säsongen.

  I SEB:s månatliga boprisindikator svarar 63 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året. Det är en nedgång med hela 13 procentenheter jämfört med månaden tidigare.

  Andelen som tror på fallande priser stiger till 14 procent jämfört med förra månadens 9 procent.

  Jens Magnusson är privatekonom på SEB. Han menar att förändringarna med ”all sannolikhet” beror på införandet av amorteringskravet.

  – Förväntningarna på boprisutvecklingen sjunker nu kraftigt. Det är med all sannolikhet införandet av amorteringskravet som är orsaken och den fyra månader långa uppgången från januari är nu nästan utraderad. Samtidigt ska man komma ihåg att det fortfarande är en stor majoritet som tror på stigande priser och det återstår att se om det här är en temporär eller tillfällig effekt, säger han.

  Den största nedgången märks i Stockholm. Det är första gången sedan 2012 som indikatorn ligger lägst i huvudstaden.

  – Den senaste månaden faller Boprisindikatorn i Stockholm från 65 till 35. Det är en rekordstor nedgång och återspeglar kombinationen av höga priser och en osäkerhet kring vad amorteringskravet kommer att innebära, säger Jens Magnusson.

  Trendbrott eller inte?
  SEB:s undersökning är bara en i raden som pekat på en nedkyld bostadsmarknad den senaste tiden. Men trots undersökningarna behöver det inte tyda på ett reellt trendbrott, menar experter. Att amorteringskravet infördes just i juni månad kan också påverka siffrorna, kanske mer än kravet i sig.

  Svenska Dagbladet har frågat experter på bostadsmarknaden om situationen, bland annat Hans Lind, professor i fastighetsekonomi. Han tror att amorteringskravets effekter bara kommer att hålla i sig i en till två månader.

  – Jag tolkar inte det här som en avmattning. Det finns fortfarande många köpstarka hushåll med stort kapital på marknaden. Snart kommer den vanliga strömmen av köpare att komma in på marknaden och priserna kommer att återgå till de nivåer som var för sex månader sedan, säger han till SvD.

  Inte heller Bengt Hansson, analytiker på Boverket, ser framför sig någon prisnedgång framåt hösten. Han säger till tidningen att räntorna måste upp på runt 4 procent innan det får någon effekt på priserna.

  I artikeln finns dock experter som ser risker i boprisfall framöver.

  – Jämför man med länder som har erfarit bostadskrascher så ser man en liknande uppgång i omsättningen innan den stora nedgången kom. Lite oroande är den kraftiga uppgången, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived