+
Visionsbild för blivande Vallastaden. Bild: OkiDoki/Linköping kommun.
 • Bo- och samhällsexpo i Linköping

  PUBLICERAD 2016-06-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-16 09:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  I Linköpings nya stadsdel Vallastaden ska man  under hösten 2017 genomföra ett bo- och samhällsexpo under tre veckor. Tanken är att “Bomässan ska möta Almedalen”.

  Evenemanget, som kommer att äga rum under tre veckor i september nästa år, ska utställningar, turer, branschdagar och föreläsningar arrangeras. Bland annat genomförs 40 olika hemutställningar i den nya stadsdelen.

  – Sverige behöver ett bo- och samhällsexpo som lyfter hur vi bygger och för vem. Vår ambition är att låta den klassiska bomässan möta Almedalen. Intresset är stort för hur vi lyckats gå från idé till inflyttning inom fem år. Där en del av framgången tillskrivs Vallastadsmodellen som bygger på tre principer. Planera först, tilldela marken sen och då med mindre byggrätter så att fler kan vara med. Den tredje principen är att tilldela marken på kvalitet, istället för på högsta pris, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo.

  I utställningsområdet finns tusen bostäder, i över 40 olika projekt med lika många arkitektkontor. Här finns både ägarlägenheter, byggemenskaper, hyresrätter, bostadsrätter, studentbostäder och radhus.

  – Människor är olika och har olika uppfattning om vad som är snyggt och fult i allt från kläder till husfasader. För att ge möjlighet till olika uttryck har gestaltningen i princip släppts fri. Stadskvaliteterna Linköpings kommun önskat har reglerats i ett kvalitetsprogram. Vi utmanar bland annat genom att inte styra med ett gestaltningsprogram för material, färger eller takvinklar vilket varit trend inom svensk stadsbyggnad de senaste decennierna, säger Rickard Stark, Okidoki Arkitekter och områdesarkitekt för Vallastaden.

  – Svensk samhällsbyggnad behöver nya modeller och metoder och Vallastadsmodellen är en. Vi välkomnar därför fler städer att engagera sig i den plattform för diskussion och debatt som expot kommer att vara, säger Birgitta Ståhl Öckinger, styrelseordförande för Linköpingsexpo.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Wästbyggs vd Åsa Henninge lämnar bolaget och blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Åsa tillträder sin nya tjänst den 15 augusti. 

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived