+
 • Amorteringskravet infördes på onsdagen

  PUBLICERAD 2016-06-01 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-01 23:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Ett av de mest omdebatterade ämnena inom fastigheter och ekonomi har de senaste åren varit amorteringskravet. Det har stötts och blötts, bollats mellan olika instanser, fått nej från kammarrätten ett flertal gånger och finansinspektionens mandat har ifrågasatts. Efter många om och men infördes slutligen kravet på onsdagen.

  Förra året, när amorteringskravet var tänkt att införas, märktes en rusch på bostadsmarknaden. Många ville sälja och köpa innan det infördes, för att slippa kraven på sina nya bolån.

  Effekten har inte varit lika tydlig den här gången, även om det är för tidigt att sia om de långsiktiga effekterna.

  Enligt banktjänstemän som Fastighetsnytt pratat med tror de dock inte att effekten kommer att vara lika tydlig den här gången. De flesta storbanker har nämligen redan infört amorteringskraven utefter hur lagförslaget varit utformat, och använt det på nya låntagare det senaste året.

  Kritiker har menat att amorteringskravet kommer att skapa ytterligare inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Ja-sägare menar att det istället är en återgång till något sunt – det är rimligt att amortera på sina bolån.

  Var man än står i frågan har amorteringskravet nu vunnit laga kraft.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived