+
Foto: Alliansen.
 • Alliansen lämnar bostadssamtalen

  PUBLICERAD 2016-06-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-21 10:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  De fyra allianspartierna hoppar av regeringens bostadspolitiska samtal. Samtidigt presenterar regeringen sitt bostadspolitiska paket på tisdagsmorgonen.

  Det var på DN Debatt som fyra företrädare för allianspartierna meddelade att de lämnar samtalen efter fyra månader. “Vår slutsats är att regeringens förslag är alldeles för försiktiga för att lägga grunden till en stor bostadspolitisk överenskommelse” skriver skriver Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M), Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C), Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (L), och Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (Kd) på DN Debatt.

  Alliansen pekar framför allt på sju områden där “regeringen inte varit beredd att genomföra de reformer som krävs”:

  1. De anser inte att regeringen respekterar riksdagens beslut, “regeringen är inte beredd att tillgodose vare sig tillkännagivandet om byggvänliga gränsvärden för buller eller främjande av modeller för hyrköp och ägarlägenheter”

  2. Korta överklagandeprocessen

  3. Reformera systemet med riksintressen. Alliansen menar att regeringen samlat ska peka ut riksintressen, inte 12 myndigheter som det är idag – eftersom det minskar nybyggnationen. Istället bör bostadsbyggande i sig ses som ett riksintressen

  4. Reformera systemet för naturreservat

  5. Reformera strandskyddet i grunden

  6. Förenkla för privatbostadsuthyrning

  7. Bättre utformning av flyttskatten: “Alliansen anser att taket för uppskov av reavinstskatt bör tas bort och att denna förändring bör omfatta alla som säljer sin bostad, inte bara de äldsta”

  Alliansen menar att detta är anledningen till att man lämnar samtalen och säger att det finns enskilda förslag, bland annat frågor kring planprocessen, som man kommer att stödja i riksdagen.

  Klockan 08.00 håller Peter Eriksson och Magdalena Andersson en pressträff där man presenterar sitt bostadspolitiska paket.

  Ulf Kristensson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, säger under en pressträff i Riksdagen att man inte planerar att stå i vägen för mindre förändringar men menar samtidigt att man kommer lägga fram egna förslag gällande större förändringar.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived