+
 • 88 000 nya bostäder behövs – varje år

  PUBLICERAD 2016-06-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-06-22 11:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  700 000 bostäder till 2025. Boverkets prognos för behovet av bostäder har etsat sig fast i bostadsdebatten sedan den kom i höstas. Nu har verket reviderat prognosen på grund av den demografiska utvecklingen. 88 000 bostäder behöver byggas årligen de kommande fyra åren.

  Orsaken till justeringen är den befolkningsprognos som SCB publicerade tidigare i vår, där folkmängden beräknas öka med 1,2 miljoner de kommande tio åren.

  Behovet av bostäder beräknas i den nya prognosen till 710 000, alltså inte en särskilt stor ökning jämfört med tidigare prognos. Däremot kommer Boverket fram till att 440 000 av de nya bostäderna behöver byggas redan till år 2020 – om fyra år. Det innebär en genomsnittlig årstakt i byggandet på 88 000 nya bostäder mellan 2016 och 2020.

  Mellan 2021 och 2025 beräknar Boverket att byggtakten åter kan gå ned till 54 000 bostäder årligen – alltså fortsatt långt över dagens nivåer.

  ”Byggandet har ökat de senaste åren men eftersom det inte byggs i den takt som behovet kräver, innebär det att den del av byggbehovet som inte uppfylls läggs på framtiden. De byggvolymer som krävs för att återställa balansen ökar därmed”, skriver Boverket i rapporten.

  Byggbehovet beräknas utifrån den prognosticerade demografiska utvecklingen, där verket utgår från att varje hushåll behöver en bostad och att hushållsbildningen följer samma mönster som finns i dagens befolkning.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived