• Från galopp till stadsdel

  PUBLICERAD 2016-05-19 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-05-19 11:14

  Textstorlek

  Dela med andra

  På onsdagen genomfördes den sista galopptävlingen på Täby Galopp. Nu påbörjas bygget av kommunens nya stadsdel Täby Park.

  Täby Galopp invigdes redan 1960 av Gustav VI Adolf. Efter att ha anordnat 350 lopp per år, bestämde sig galoppverksamheten dock för att flytta till en ny anläggning i Upplands-Bro, något som öppnade en yta stor som två Gamla stan.

  2010 fattade kommunen beslut om att påbörja ett visionsarbete för en ny stadsdel. Arbetet sammanfattades i en strukturplan som antogs av fullmäktige i mars 2013.

  Till år 2035 ska 6 000 nya bostäder och 4 – 5 000 arbetsplatser byggas i området. Den nya stadsdelen består av flera detaljplaner, där varje detaljplan planeras var för sig. Området kommer att byggas i etapper, med cirka 200 till 300 bostäder om året, med första byggstart 2017.

  Tanken är att den nya stadsdelen ska fungera som en pusselbit mellan Täby centrum, Norskogen, Grindtorp och Viggbyholm. En stadspark ska gå igenom hela området för att göra stadsdelen fortsatt grön.

  Bolaget Täby Park ägs gemensamt av Skanska och JM. Bolaget sköter planläggningen tillsammans med kommunen, Riksbyggen och TryggHem.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • “Ny arena för digitala innovationer”

  Digitalt Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

 • Bygger Kungspassagen i Uppsala

  Fastighetsmarknad Castellum planerar uppförandet av fastigheten Kungspassagen i Uppsala, som då kommer bli stadens första WELL-certifierade kontorsbyggnad. “Det känns riktigt bra” säger Björn Johansson, Affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

 • ANNONS
 • Tyresö får fler bostäder

  Bostäder Sveafastigheter Utveckling och Belatchew Arkitekter har fått uppdraget att starta utvecklingen av den nya stadsdelen Wättinge, i Tyresö. Detta efter vinst i kommunens markanvisningstävling för etapp 1. 

 • ANNONS
 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived