+
Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund och HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen under dagens pressträff i Lund. Foto: Lunds kommun.
 • Förhandlar fram 15 000 nya bostäder i Lund

  PUBLICERAD 2016-05-30 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-08-31 09:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  På måndagen skakade Lunds kommun hand med Sverigeförhandlingen. I utbyte mot 15 000 nya bostäder och en medfinansiering på 120 miljoner kronor får staden en station på den nya höghastighetsjärnvägen.

  Tidigare i våras meddelades vilka stationer som kommer att ligga längs med den nya höghastighetsbanan. Sedan dess pågår förhandlingar mellan kommunerna på banan och Sverigeförhandlingen, vilket hittills bland annat resulterat i 55 000 bostäder, sedan fem kommuner skakade hand härom veckan.

  Nu ansluter sig även Lunds kommun. Enligt dagens överenskommelse kommer kommunen att medfinansiera projektet med 120 miljoner kronor, plus 116,5 miljoner kronor i förskottering.

  I avtalet får Lunds kommun också statlig medfinansiering till den spårväg som håller på att byggas till ESS, Brunnshög.

  – Med kombinationen av höghastighetsjärnväg, Sveriges modernaste spårvägsinfrastruktur och ett ökat bostadsbyggande har vi ytterst bra förutsättningar för att möta framtidens utmaningar. Det är extra glädjande att vi i och med denna överenskommelse nu når målsättningen om 50 procent statlig medfinansiering av spårvägen och dessutom en historiskt stor satsning på cykeltrafik, säger Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

  Staten medfinansierar alltså också 40,75 miljoner kronor till utbyggnaden av sju cykelåtgärder i centrala Lund.

  – Med den nya höghastighetsjärnvägen öppnas möjligheter till mer trafik på den hårt belastade järnvägssträckan Hässleholm-Lund. Det skapas också helt nya pendlingsmöjligheter för regionen. Framöver blir det möjligt att resa mellan Lund och Stockholm på cirka 2 timmar 20 minuter och mellan Lund och Jönköping på 1 timme. I dag tar det cirka 4 timmar och 15 minuter respektive 2 timmar 30 minuter att ta tåget dessa sträckor, säger HG Wessberg förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived