+
Vattenarenan. Bild: Adept & Madaworks.
 • Detaljplan för Hjorthagens Kolkaj

  PUBLICERAD 2016-05-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-05-16 14:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stadsbyggnadskontor har upprättat ett detaljplaneförslag för Kolkajen i Hjorthagen. Förslaget innehåller 1 200 till 1 400 nya bostäder, två förskolor och 11 000 kvadratmeter kommersiella ytor.

  Etappen ligger utmed Husarviken och Värtan, och gränsar till Gasverket som ska utvecklas till ett kultur-nav. På adnra sidan Husarviken ligger nationalstadsparken.

  De gamla byggnader som finns i området ska bevaras, och den gamla kollossningskajen blir kvar. Samtidigt byggs en ny ö, som ska möjliggöra södervända kajer och fler lägenheter i vattennära lägen. Utbyggnaden i vattnet skapar också kanaler och en inre vattenbassäng som lämpar sig för olika aktiviteter.

  Planförslaget går nu ut på samråd, i form av ett öppet hus som hålls den 26 maj.

  Maria Nordlander

  1 kommentarer

  1. mårten rönström 2016-05-17

   Vore intressant att se var boendekostnaderna i slutändan landar på – oavsett om vi talar om bostadsrätt eller hyresrätt. Jag är stark anhängare av förnyelse av äldre uttjänta industriområden – inte minst sk waterfrontprojekt. Men det måste väl ändå ske med ett visst mått av sunt förnuft och inte med ambitionen att tillskapa områden som innebär att stora grupper av ekonomiska skäl inte har möjlighet att bosätta sig i denna typ av förnyelseområden. Bygga öar för att tillskapa södervända kajer!!! Klart överkurs och alldeles uppenbart med de köpstarka målgrupper av boendekomsumenter som härjar i Stockholms innerstad i åtanke. Är detta verkligen förenligt med det rödgröna politiska styrets uttalade mållsättning att bygga för alla?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived