+
Erik Selin är tillsammans med Jacob Karlsson huvudägare i K-Fastigheter Foto: Startup Grind.
 • Dags att stycka Balder?

  PUBLICERAD 2016-05-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-05-12 10:11

  Textstorlek

  Dela med andra

  Erik Selins skötebarn Balder är inget mindre än en fantastisk framgångssaga. Bolaget har vuxit kraftigt sedan det bildades som Balder för drygt tio år sedan och är idag ett av börsens största fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på närmare 70 miljarder kronor. Balders framgångar är dock ingen större nyhet och det faktum att aktien stigit med nästan 90 procent sedan slutet av 2014 och med hela 718 procent sedan slutet av 2011 inte heller.

  Balder har på sistone i allt större mån börjat titta utanför de svenska gränserna i sin tillväxt, man har investerat i Danmark och Norge och dessutom köpt majoriteten av aktierna i ett av Finlands största fastighetsbolag, Sato. Huruvida det innebär att Sverige blivit för litet för Balder och de planer Erik Selin har, eller om den svenska marknaden helt sonika är för dyr, återstår att se men det väcker en del frågor om Balder kanske håller på att bli för stort och spretigt.

  Balders fastighetsbestånd är väldigt blandat och man har inget tydligt fokus på segment. Efter att man konsoliderat Sato i sin balansräkning utgör bostäder 58 procent av portföljen men innan dess var fördelningen som följer: Bostäder 35 procent, kontor 29 procent, handel 13 procent, övrigt 17 procent och projekt 6 procent. Man är inte heller geografiskt koncentrerad och i och med investeringarna i utlandet lär man knappast bli det på sikt.

  Erik Selin har visat en fantastisk fingertoppkänsla vid byggandet av Balder och för de flesta är Balder lika med Erik Selin. Frågan är dock om bolaget inte börjar bli för stort, även för en person med Selins kapacitet. Frågan är helt enkelt om Balder inte är moget för styckning. Erik Selins bekantskap med namnen Erik Paulsson är välkänd och nyligen inledde de ett samarbete om bostadsbolaget Brinova. Erik Paulsson är, än så länge, Sveriges okrönte fastighetskung och sammanlagt har de (publika) bolag där han har ett finger med i spelet ett fastighetsvärde om närmare 103 miljarder kronor.

  Erik Paulssons två största fastighetsbolag är Fabege och Wihlborgs som tidigare var ett och samma bolag, sedan gamla Wihlborgs 2004 lagt bud på gamla Fabege. På den tiden var Wihlborgs även verksamt på Stockholmsmarknaden och Fabege var även då ett kontorsbolag med fokus på Stockholm. Wihlborgs tog över Fabege 2005 och nästan omedelbart styckades bolaget så att Fabege fokuserade på Stockholmsmarknaden och Wihlborgs fokuserade på Öresundsregionen. Idag har dessa bolag frodats och är båda mycket starka aktörer och Paulsson-sfären har vuxit successivt.

  Genom att dela upp Balder i två eller tre, eller till och med fyra renodlade bolag som fokuserar antingen på segment eller på regioner skulle Erik Selin kunna skapa sin egen variant av Paulsson-sfären. Återigen, han har visat en fantastisk fingertoppskänsla och har utan tvekan en tydlig idé om vart han vill komma men en styckning av Balder skulle nog inte vara något dåligt alternativ, och börsen skulle säkerligen jubla.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived