+
Sveriges Riksdag. Foto: Mattias Fröjd.
 • #bopol: partierna om de bostadspolitiska samtalen

  PUBLICERAD 2016-05-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-05-17 10:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  I den bostadspolitiska debatten kan det ibland vara svårt att orientera sig bland frågor, åsikter och rapporten. I ett försök att råda bot på förvirringen kommer Fastighetsnytt i en serie artiklar fråga riksdagspartiernas bostadspolitiska personer var de står i olika frågor.

  I dag har turen kommit till de bostadspolitiska samtal som regeringen bjöd in till i våras.

  När samtalen initierades möttes de främst av positiva reaktioner. Sedan dess har det inte kommit fram så mycket. Bostadsministern har avgått och finansminister Magdalena Andersson har hotat med att det inte blir något om man inte kommer fram till något innan riksdagens sommarstängning.

  Vad vill ditt parti få ut av de bostadspolitiska samtalen?  

  V Nooshi Dadgostar foto vänsterpartiet botkyrkaVänsterpartiet: Nooshi Dadgostar

  Vänsterpartiets fokus med de bostadspolitiska samtalen är att få upp bostadsbyggandet – framförallt för människor med normala inkomster.

   

   

   

  S Johan LöfstrandSocialdemokraterna: Johan Löfstrand

  Att vi ska komma överens om en rad långsiktiga lösningar som håller över tid. Långsiktighet och förutsägbarhet är viktigt när det gäller bostäder. För många är den största investeringen som görs under ett liv.

   

   

  C Ola Johansson foto centerpartiet2Centerpartiet: Ola Johansson

  Vi hoppas att samtalen ska vara konstruktiva och ge resultat, det är stora och omfattande reformer som krävs för att förändra bostadspolitiken och höja byggtakten. Vi förväntar oss att även andra partier är öppna för annat än marginella justeringar. Nu är tid för att jämna marken för fler bostäder.

   
  L Robert Hannah foto liberalernaLiberalerna: Robert Hannah

  Vi kommer endast medverka till en överenskommelse som innebär långsiktiga och genomgripande reformer av bostadsmarknaden. Det är vad vi hoppas att vi får ut av samtalen.

   

   

  M Ewa Thalén Finné foto riksdagenModeraterna: Ewa Thalén Finné

  Att regeringen genomför de genomgripande regelförändringarna som krävs för fler bostäder, som man hittills motsatt sig.

   

   

   

  KD Caroline Szyber fotoKristdemokraterna: Caroline Szyber

  Jag hoppas att vi ska kunna komma fram i de frågor som behöver bred politisk förankring. En reform av hyressättningssystemet är en sådan fråga.

   

   

   

  Observera att varken Sverigedemokraterna (inte inbjudna till samtalen) eller Miljöpartiet (när frågorna ställdes var Mehmet Kaplan partiets bostadspolitiska talesperson) är med.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived