+
Thomas Persson var en av deltagarna i panelen. Foto: Sigurdur J Ólafsson.
 • Göteborgarna tittar framåt istället för bakåt

  PUBLICERAD 2016-04-14 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-04-14 15:47

  Textstorlek

  Dela med andra

  Utvecklingspotentialen i på Göteborgs kommersiella fastighetsmarknad är stor och det är mycket på gång. Det gäller inte minst handeln som inte har utvecklats mycket de senaste 25 åren. Det framgår av Thomas Perssons presentation på Busienss Arena Göteborgs seminarium fastighet och finans. I sitt anförande, nämner Persson, partner på Cushman & Wakefield, bland annat trenden att handel idag har utvecklats till något av en upplevelseindustri.

  – Upplevelsen av att handla på handelsplatserna i Göteborg är någonstans mellan tråkig och traumatisk, säger Thomas Persson.

  Det finns mycket att göra och en ketchupeffekt är på gång menar han. En viktig faktor för framtiden blir att se till att flera globala märken tillkommer, bland dem som redan har aviserat inträde på Göteborgsmarknaden är Michael Kors men det krävs så klart flera.

  Max Barclay, vd för Newsec Sweden, som liksom Thomas Persson är en bortflyttad Göteborgare ger sin branschkollega medhåll. Han konstaterar att sentimentet i Göteborg historiskt har varit mycket negativit men att de nu har vänt och är oerhört positivt.

  – Göteborgarna har slutat titta bakåt och börjat titta framåt istället, säger Max Barclay.

  Han påpekar att regionen och staden nu upplever en kraftig befolkningstillväxt i spåren av den svenska urbaniseringstrenden som är bland de  starkaste i världen, om inte den starkaste. Göteborg är god tvåa i Sverige vad gäller urbanisering och det driver efterfrågan på både handels- och kontorsfastigheter.

  – Det händer mer i Göteborg än de flesta andra städer i Europa, säger Thomas Persson.

  Han fortsätter att staden idag jobbar mycket strukturerat, något som oftast faller både utvecklare och investerare i smaken.

  Finns mycket mark
  Tumregeln är att hyresnivåerna i Göteborg är ungefär hälften av nivåerna i Göteborg och när panelen får frågan hur mycket ett kontor i Göteborgs CBD kostar per kvadrat och år blir svaret snabbt cirka 3 000 kronor, vilket är ungefär hälften av nivåerna i Stockholm.

  Mycket högre än så kommer de knappast att stiga då man i princip kan säga att Göteborg har överflöd av mark. Eller ja, överflöd är kanske att ta i men det finns mark och det finns en enorm förtätningspotential i staden. Som Karl Persson, vice vd för CBRE i Sverige, uttrycker det, Stockholm är väldigt vackert men där har man ingen mark.

  – Göteborg har mycket mark och så fort hyrorna sticker iväg för mycket bygger man bort det.

  Peter Wiklund, affärsområdeschef för transaktioner och uthyrning på NAI Svefa, tillägger att just tillgången på mark leder till att Göteborgskartan kommer att ritas om och CBD kommer att växa.

  – Idag är Ullevi en del av CBD men staden har sagt att Frihamnen ska bli stadens nya hjärta och CBD kommer därför att röra sig ditåt.

  Det finns de som klagar på att marknaden i Göteborg domineras av starka ägarfamiljer, i motsats till Stockholm som med några lysande undantag i mångt och mycket är en institutionsägd marknad. Thomas Persson påpekar att det kan också vara en fördel och poängterar att det är positivt med långsiktiga ägare som är Göteborgare. Karl Persson tror att internationella investerare kommer få upp ögonen för staden allt mer och att det internationella kapitalet framöver kommer att öka sin andel på Göteborgsmarknaden.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived