+
I de utpekade områdena satsar man på studentbostäder. Bild: Akademiska Hus.
 • Bygger 500 studentbostäder i Lund

  PUBLICERAD 2016-04-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-08-31 09:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Akademiska Hus ska i egen regi bygga 500 nya studentbostäder i Lund. Bostäder ska byggas vid det så kallade Röda Stråket, där Wihlborgs och First Hotel äger fastigheter.

  Visionen är att helt få bort studentbostadsbristen i Lund. Med det som bakgrund startade Akademiska Hus en studentbostadsutredning i samarbete med Lunds universitet och kommun. Den presenterades i slutet av 2013.

  I utredningen pekades det så kallade Röda Stråket, mellan A-huset/IKDC och Ideon på LTH-området, ut som en prioriterad plats för bostadsbyggande inom campus.

  De 500 bostäderna kommer troligtvis att bli singel- samt duolägenheter och utbyggnaden beräknas ske etappvis fram till 2021.

  – Målet att bygga bort studentbostadsbristen är en utmaning som vi måste tas oss an. Campusnära studentbostäder är en konkurrensfaktor för att skapa starka universitetsorter och en avgörande faktor för att fortsätta locka studenter till Lund från både Sverige och övriga världen, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus region Syd.

  Röda Stråket blir också en del i utbyggnaden av spårvägen i Lund, där området får en egen hållplats.

  Tillsammans med fastighetsägarna Wihlborgs och First Hotel inleder nu Akademiska Hus detaljplanearbetet för Röda Stråket som väntas ta cirka ett år. Byggstart kan tidigast ske hösten 2017.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived