+
I de utpekade områdena satsar man på studentbostäder. Bild: Akademiska Hus.
 • Bygger 500 studentbostäder i Lund

  PUBLICERAD 2016-04-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-08-31 09:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Akademiska Hus ska i egen regi bygga 500 nya studentbostäder i Lund. Bostäder ska byggas vid det så kallade Röda Stråket, där Wihlborgs och First Hotel äger fastigheter.

  Visionen är att helt få bort studentbostadsbristen i Lund. Med det som bakgrund startade Akademiska Hus en studentbostadsutredning i samarbete med Lunds universitet och kommun. Den presenterades i slutet av 2013.

  I utredningen pekades det så kallade Röda Stråket, mellan A-huset/IKDC och Ideon på LTH-området, ut som en prioriterad plats för bostadsbyggande inom campus.

  De 500 bostäderna kommer troligtvis att bli singel- samt duolägenheter och utbyggnaden beräknas ske etappvis fram till 2021.

  – Målet att bygga bort studentbostadsbristen är en utmaning som vi måste tas oss an. Campusnära studentbostäder är en konkurrensfaktor för att skapa starka universitetsorter och en avgörande faktor för att fortsätta locka studenter till Lund från både Sverige och övriga världen, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus region Syd.

  Röda Stråket blir också en del i utbyggnaden av spårvägen i Lund, där området får en egen hållplats.

  Tillsammans med fastighetsägarna Wihlborgs och First Hotel inleder nu Akademiska Hus detaljplanearbetet för Röda Stråket som väntas ta cirka ett år. Byggstart kan tidigast ske hösten 2017.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived