+
Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare. Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare
 • Bostadsbristen blockerar företagens tillväxt

  PUBLICERAD 2016-04-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-04-18 12:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Bostadsbristen försämrar företagens möjligheter att rekrytera och därmed hotas deras långsiktiga tillväxt. Hälften av alla företag i Stockholmsområdet ser situationen på bostadsmarknaden som ett generellt tillväxthinder. En fjärdedel av företagen uppger att de själva drabbats på något sätt och ett av fem företag i Stockholms län har helt misslyckats med rekryteringar på grund av bostadsbristen.

  Om det för fem år sedan fanns skäl att prata om en allvarlig bostadsbrist är läget idag så alarmerande att det är befogat att tala om bokris. Det handlar om tusentals jobb som inte kunnat besättas eller i värsta fall inte skapats. Matchningen på arbetsmarknaden försämras, rekryteringsprocessen tar längre tid och ibland går det som sagt inte alls.

  Om vi antar att varje bolag som säger att de helt har misslyckats med rekryteringar skulle ha kunnat växa med enbart en ytterligare medarbetare om det inte varit för bostadsbristen, handlar det om 8000 jobb. Den verkliga siffran är förmodligen betydligt högre eftersom antagandet är väldigt försiktigt.

  En annan konsekvens är att företag som funderar på att omlokalisera till Stockholm från andra delar av världen inte alltid kan göra det. SVTs Rapport berättade nyligen om ett e-handelsbolag från München som ville flytta med 30 medarbetare till Stockholm, men som valde att inte göra det på grund av bostadssituationen. Det betyder alltså att det inte bara finns en tillväxtdimension, utan också en konkurrenskrafts- och attraktivitetsaspekt i frågan.

  Det allvarliga läget kräver omfattande politiska reformer för att komma tillrätta med problemen. Därför var det glädjande att statsministern i början av det här året bjöd in till blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Det viktiga är att politikerna orkar ta i de stora strukturella frågorna och inte bara ägnar sig åt mindre kosmetiska åtgärder. En hållbar lösning kräver också att alla partier är beredda att döda några heliga kor.

  Problemen är komplexa och inte isolerade till en enskild del av bostadsmarknaden. Bokrisen drabbar både hög- och låginkomsttagare, men på olika sätt. Det kommer aldrig att gå att bygga bort bostadsbristen om vi inte också tar tag i de frågor som handlar om marknadens funktionssätt. Experter med decennier av erfarenhet är eniga om att det behövs tas ett betydligt större grepp om bostadsfrågan och att reformerna måste vara blocköverskridande för att ge långsiktigt positiva effekter. Bara förra året rekommenderade OECD, EU-kommissionen och IMF Sverige att se över hyresregleringen.

  De frågor som borde stå högst på agendan under de bostadspolitiska samtalen är just omreglering av hyresmarknaden, sänkt reavinstbeskattning och ytterligare förenklade plan- och byggprocesser. Dessutom behöver vi en diskussion om hur efterfrågan hos hushåll med låga inkomster kan stärkas.

  Man kan tänka sig skatteincitament för bosparande för unga, ett utbyggt bostadsbidragssystem eller någon form av samarbete mellan kommuner och bostadsbolag för att få fram bostäder till socialt utsatta grupper.

  Maria Rankka
  Vd, Stockholms Handelskammare

  1 kommentarer

  1. Henry Magnusson 2016-04-18

   I motsats till en del andra länder har vi inte hyresreglering i Sverige. Det är inte våra politiker som sätter hyrorna. Vi har i stället ett förhandlingssystem som liknar det på arbetsmarknaden. Marie Rankka har dock rätt att bostadsbristen skadar tillväxten. Det sker på två sätt, dels får företagen svårt att anställa och dels går en stor del av hushållens disponibla inkomst till boendet. Det sistnämnda skadar tillväxten i andra branscher. Det måste nu byggas hyresrätter till hyror som människor med normalinkomster har råd att efterfråga.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsbyggandet minskar

  Bostäder Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt en ny rapport från Boverket. Störst tillbakagång sker i Stockholm.

 • Tungviktare bakom ny samhällsfastighetssatsning

  Fastighetsmarknad Sehlhall Fastigheter, ett nybildat fastighetsbolag under ledning av vd:n och medgrundaren Dan T. Sehlberg samt styrelseordföranden Anders Borg, satsar stort inom samhällsfastigheter eller social infrastruktur som man väljer att kalla det. Bakom bolaget står även ett gäng kända näringslivsprofiler med Carl-Henric Svanberg i spetsen.

 • Rekryteringen kom av sig – CFO:n tog annat jobb

  Rekrytering Nyligen gick Atella Fastigheter ut med att man rekryterat Jonathan Bexelius till posten som CFO och till koncernledningen. På måndagen meddelade sedan bolaget att rekryteringen inte skulle bli av då Bexelius tagit ett annat jobb och att nuvarande CFO Emelie Gentele skulle bli kvar tills vidare.

 • ANNONS
 • Dags för beslut om nytt landmärke i Malmö

  Bostäder - Syd På onsdagen ges besked om Wihlborgs och JM:s planer på ett nytt höghus vid Dockplatsen i Västra hamnen i Malmö.

 • ANNONS
 • YIT om finska utspelet: “Politisk jargong”

  Internationellt På tisdagen presenterade Finlands nya regering sin första tilläggsbudget, där man prioriterar billiga bostäder och utveckling av järnvägsbanan. Men YIT, Finlands största byggbolag, tror inte att kommunerna ger grönt ljus.

 • Pandox miljardköper i Tyskland

  Transaktioner Pandox har tecknat avtal om förvärv av tre hotellfastigheter i Tyskland. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 103 miljoner euro, motsvarande drygt 1 miljard kronor. Säljare är HR Group.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived