+
Sveriges Riksdag. Foto: Mattias Fröjd.
 • #bopol: partierna om marknadshyror

  PUBLICERAD 2016-04-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-04-15 13:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  I den bostadspolitiska debatten kan det ibland vara svårt att orientera sig bland frågor, åsikter och rapporten. I ett försök att råda bot på förvirringen kommer Fastighetsnytt i en serie artiklar fråga riksdagspartiernas bostadspolitiska personer var de står i olika frågor.

  I dag har turen kommit till marknadshyrornas vara eller icke-varande – en fråga som bland annat diskuteras i de något hemlighetsfulla bostadspoliska samtalen mellan regeringen, Vänsterpartiet och de fyra allianspartierna. Marknadshyror ses av några som lösningen på bostadsbristen, av andra som djävulens påfund.

  Vad tycker ditt parti om marknadshyror?  

  V Nooshi Dadgostar foto vänsterpartiet botkyrkaVänsterpartiet: Nooshi Dadgostar
  Vänsterpartiet tror inte på marknadshyror. Ett införande av marknadshyror skulle innebära chockhöjningar av hyrorna i hela storstadsregioner. Det skulle öka klyftorna och segregationen i samhället ännu mer och göra 3 miljoner hyresgäster betydligt fattigare. Det vore allvarligt för hela den svenska ekonomin. Det är idag mycket lönsamt att äga hyresfastigheter. På bostadsrättssidan ser vi en osund prisstegring idag som också beror på ett för litet utbud – det tyder på att fri prisbildning inte ökar byggandet. Tvärtom riskerar byggandet att stanna av om fastighetsägarna tjänar mer pengar på att höja hyran än att bygga nytt. Vänsterpartiet värnar bruksvärdessystemet och vårt hyresförhandlingssystem.

  S Johan LöfstrandSocialdemokraterna: Johan Löfstrand
  Det finns i dagsläget inte skäl att i grunden ändra den hyressättningsmodell vi har. Det måste finnas långsiktighet, trygghet och förutsägbarhet också för de som hyr sin bostad. Men för att säkra hyressättningssystemet på sikt krävs ett arbete med att fortsätta utveckla hyresrätten som en modern, tillgänglig boendeform som passar i livets alla skeden.

   

  C Ola Johansson foto centerpartiet2Centerpartiet: Ola Johansson
  Vi vill se över hur hyressättningen kan reformeras så att hyrorna successivt i takt med att utbudet ökar blir mer marknadsanpassade. Mer marknadsanpassade hyror, tillsammans med ett fortsatt starkt besittningsskydd och skydd mot plötsliga hyreshöjningar, skulle öka utbudet av hyresrätter och underlätta för människor att hitta såväl en första bostad som att förändra sin boendesituation.

  L Robert Hannah foto liberalernaLiberalerna: Robert Hannah
  Vi vill se fri hyressättning i nyproduktion – samtidigt med ett starkt besittningsskydd och indexerade hyror. För det befintliga beståndet vill vi se en reform av bruksvärdesmodellen som innebär att konsumentens värdering av boende väger tyngst. Det innebär i praktiken att hyrorna i city bör öka snabbare än hyrorna i mindre attraktiva bostadsområden.

   

  M Ewa Thalén Finné foto riksdagenModeraterna: Ewa Thalén Finné
  Vi ser problem med dagens hyresreglering, men att helt avskaffa hyresregleringen ser vi inte som realistiskt i dagsläget. En viktig förutsättning för alla förändringar på det här området är att värna vanliga hushålls privatekonomiska förutsättningar och möjlighet att ha råd med sitt boende.

   

  KD Caroline Szyber fotoKristdemokraterna: Caroline Szyber
  Hyressättningssystemet behöver på ett varsamt sätt reformeras. Det finns inget parti som föreslår renodlade marknadshyror över en natt.

   

   

   

  Sd Roger Hedlund foto riksdagenSverigedemokraterna: Roger Hedlund
  Sverigedemokraterna anser att dagens system med bruksvärdesystem i grunden har en bra funktion. Vi är dock för att se över systemet och eventuellt justera det efter behov. Vi menar att det saknas underlag för att skapa fler bostäder genom att införa marknadshyror och att det i dagens bostadskris bara skulle leda till kraftigt höjda hyror.

  För att få veta mer om var miljöpartiet och bostadsminister Mehmet Kaplan står i frågan, läs en lång intervju med honom här.

  Maria Nordlander

  2 kommentarer

  1. Carl 2016-04-15

   Vi har idag i praktiken marknadshyror för nyproduktion. Att införa marknadshyror även för det äldre beståndet kommer bara leda till högre hyror i city, det kommer inte byggas fler bostäder.

   För att råda bot på “bostadsbristen” behöver vi bygga bostäder som de som idag drabbas av “bristen” har råd att efterfråga.

   Alternativ 1, sänk kvalitetskraven på nyproduktion för att få ner hyrorna.
   Alternativ 2, subventioner åt byggbolagen för att få ner hyrorna.
   Alternativ 3, öka bostadsbidragen så att fler kan efterfråga dagens nyproduktion.

   Har vi verkligen en brist på bostäder när man på ett par månader kan få ett förstahandskontrakt på en nyproducerad hyresrätt i kranskommunerna till Stockholm? Om vi definierar bostadsbrist som att det inte finns vakanta billiga hyresrätter i centrum så kommer vi alltid ha bostadsbrist…

   Reply

  2. Jonas M 2016-04-14

   Tja…

   Utan att avveckla bruksvärdessystemet så kommer vi aldrig lösa bristen på bostäder… En liknelse vore att sälja nya Volvo V90 för 50 000 kr styck… Dom kostar minst 340 000 kr på marknaden men vi sätter ett politiskt pris som är mycket lägre… Resultatet blir givetvis en brist och det kommer inte levereras många bilar… Ett fåtal med goda kontakter fixar såklart bilar… Tex Margot Wallström…

   Bostäder har till skillnad från bilar en betydligt längre livstid men ett alltför lågt pris (som är styrt av politiker) på en attraktiv vara eller tjänst i förhållande till marknadspriset leder garanterat till mygel och brist…

   Sedan kommer ombildningarna fortsätta eftersom det skapar stora värden för hyresgästerna och de tidigare fastighetsägarna.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived