+
Hans Lind talar under ett Business Arena event.
 • ”Våga göra lite experiment”

  PUBLICERAD 2016-03-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2016-03-14 17:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  När det gäller bostadsfrågan så är det kanske framförallt två personer från KTH som synts och hörts i debatten under väldigt många år. Både Hans Lind och Stellan Lundström har vid sidan av forskningen haft en vilja att följa och påverka den verkliga utvecklingen. Fastighetsnytt passade på att fråga professor Hans Lind om hur han ser på resultatet av deras arbete, har några av deras förslag fått gehör bland bransch och politiker?

  Det kanske är svårt att själv peka ut vad som gett resultat men en intressant fråga, konstaterar Hans Lind. Inom vissa fält går det kanske att se viss påverkan, menar han, och påpekar att en roll som inte syns så mycket är att man blir kontaktad av företag och organisationer som vill testa idéer.

  – De har en idé och vill konsultera någon och i den här dialogen med företag eller kommunen kan man se ibland att det vi sa spelade en viss roll. Ungefär som de som bygger hus kan åka förbi och peka och säga att det där byggde jag så kan jag åka förbi och säga att, internhyrorna i region Skåne där var jag med, där påverkade vi lite att det blev som det blev.

  – Sedan har vi de större sammanhangen där vi skrivit om hyresreglering, bostäder på marknadens villkor, beskattning och sådant. Ibland tar ju saker tid och man får vänta några år innan man kan dra några slutsatser. Men egentligen har det gjorts väldigt lite och det som gjorts, med ett undantag, har inte riktigt varit i linje med vad vi har tyckt. Vi ville ju att man skulle ta bort fastighetsskatt och ränteavdrag en gång i tiden för det är en enda soppa men då sänker man fastighetsskatten på ett speciellt sätt och gör inget åt ränteavdragen och skapar obalanser, säger Hans Lind.

  Undantaget som han tänker på är en artikel han skrev för ett antal år sedan om fri uthyrning av bostadsrätter.

  – Det var en ganska detaljerad artikel i DN som ledde fram till att man tillsatte en utredning som tittade på det här och hänvisade explicit till artikeln, och så kom det ett förslag som var ganska nära och som sedan genomfördes. Sedan blev inte effekterna så stora som vi hade trott, och det är ju också intressant att fundera på, säger Hans Lind.

  “Måste styra kommunerna hårdare”
  Frågan är vad som nu kommer ut av regeringsöverläggningarna, kanske något som är i linje med vad professorerna sagt under år som gått. Om man överhuvudtaget kommer överens. Men Hans Lind känner att det inom vissa områden är väldigt starka politiska låsningar och tyvärr inte någon vilja att lyssna på argument.

  – Som att alla har varit kritiska till subventioner och så kommer det tillbaka. Är det bara ett spel för gallerierna när man vet att det inte har någon nämnvärd effekt förutom att man kan stå i någon debatt och säga att man har vidtagit kraftfulla åtgärder. Men man kan säga att när det gäller bostadspolitik så är det inte så att det vi sagt, än så länge i alla fall, har satt några nämnvärda spår.

  På frågan vad han skulle skicka för hälsning till regeringsförhandlingen och vilket av sina förslag han skulle vilja se förverkligas nämner Hans Lind två saker.

  – Det första är att man måste styra kommunerna hårdare. Speciellt i storstadsregionerna har vi ett spel där ingen vill bygga för de med lite lägre inkomster, utan ser hellre att någon annan bygger. Det kommunala planmonopolet i dess extrema form, som jag vill påstå att det är, det har visat sig inte fungera.

  – Det andra är att våga göra lite experiment. Att exempelvis testa fri hyressättning i nyproduktion för den som vill, i liten skala skapa en alternativ hyresmarknad så kan vi utifrån den om 5-10 år se hur man ska gå vidare. Att i just nyproduktionen testa olika saker, kan också vara att justera reglerna för ägarlägenheter för att testa blandade upplåtelseformer i samma hus. Det är först när vi testar saker som vi kommer vidare. Om det är svårt att komma överens så är en väg att testa i liten skala och i nästa led styra upp debatten efter hur det gick, säger Hans Lind.

  Så man kan konstatera att det gått att påverka och få gehör för förslag i företag och kommunerna, men att det i den nationella politiken varit betydlig svårare.

  – Vill man tolka det ”positivt” så har man inte gjort det vi har sagt och titta hur det ser ut, säger Hans Lind skämtsamt och skrattar. Jag menar, hade det varit så att allt sett bra ut utan att man gjort det vi sagt hade det varit uppenbart att vi haft fel. Nu kan man fortfarande säga att vi kanske har rätt. Men vi får avvakta ett decennium till, säger Hans Lind.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived