+
En av de märkesbyggnader som planeras i Kista. Bild: Lomar arkitekter.
 • Stor bostadssatsning i Kista/Sollentuna

  PUBLICERAD 2016-03-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-03 09:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  RSS Nordic Holding har ansökt om planprogram för totalt 5 000 nya bostäder i Sollentuna och Kista. Båda planerna går ut på att skapa nya, blandade stadsdelar och ett antal märkesbyggnader.

  Det handlar alltså om två stora projekt. I Sollentuna har man ansökt om cirka 100 000 kvadratmeter BTA, varav cirka 75 000 ska vara bostäder – cirka 1 000 stycken, enligt Peter Lomar från Lomar arkitekter som ansöker tillsammans med RSS Nordic Holding.

  Redan 2014 bjöd Sollentuna kommun in RSS för att titta på en tomten Kilen, mellan E4:an och pendeltågsstationen. En ”svår” tomt, säger Pontus Lomar, vd, till Fastighetsnytt.

  – Men vi började titta på den med utgångspunkt att det skulle fortsätta vara en knutpunkt. Men sen hörde vi inte så mycket mer, trots att vi bland annat hade tagit fram underlag för tvärbanan. Det var vi ganska förvånade över, säger Pontus Lomar.

  Istället började bolagen titta på en stor tomt i Kista, Akalla 4:1 – ett väldigt område vid Kista-boulevarden. Totalt gäller ansökan cirka 500 000 kvadratmeter BTA, varav 300 000 kvadratmeter skulle bli bostäder – totalt cirka 4 000.

  Flygbild över det stora området i Kista. Bild: Lomar arkitekter.

  Flygbild över det stora området i Kista. Bild: Lomar arkitekter.

  – Området skulle tillföra Kista det Kista saknar idag – något som gör att stadsdelen inte släcks ned vid 17 varje dag, säger Pontus Lomar.

  Nu ansöker man alltså om planprogram för båda projekten.

  – Att vi går in med markanvisningen i Sollentuna är för att få igång en dialog som vi tycker har avstannat, säger Pontus Lomar.

  Vy över planer i Helenelund. Bild: Lomar.

  Vy över planer i Helenelund. Bild: Lomar.

  Enligt Lomar handlar de nya stadsdelarna om att få till en blandad stad – inte att bygga spektakulära torn.

  – Vi håller Stockholmskalan med sju-våningshus – även om vi planerar för några märkeshus vid vissa noder. Det kommer också att finnas en högre del som bullerskydd mot motorvägen. Sen om det blir ett eller två eller inget torn, det får planarbetet visa, säger Pontus Lomar.

  För båda projekten behövs nya detaljplaner. I och med ansökningarna om planprogrammen kommer kommunernas fullmäktige att ta upp frågan.

  Pontus Lomar säger till Fastighetsnytt att det parallellt pågår diskussioner med “tunga finansiärer”.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived