+
Visionsbild över Ulleråkers centrum, med spårbunden trafik i mitten. Bild: Uppsala kommun.
 • Söker statligt stöd för kollektivtrafik

  PUBLICERAD 2016-03-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-31 13:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Uppsala kommun kommer att ansöka om så kallade stadsmiljöavtal, för att delfinansiera utbyggnaden av kollektivtrafiken som ska till i samband med byggandet i Rosendal och Ulleråker. Kostnaden beräknas till 250 miljoner kronor.

  Det var vid gatu- och samhällsmiljönämndens möte på torsdagen som man beslutade om att göra en ansökan om stadsmiljöavtal.

  Stadsmiljöavtalen presenterades av bostadsminister Mehmet Kaplan och infrastrukturminister Anna Johansson under hösten förra året, och innebär att staten går in och medfinansierar kollektivtrafiksatsningar, om kommuner som motprestation bygger nya bostäder. Under mandatperioden har regeringen avsatt två miljarder kronor.

  När det gäller Uppsala är ambitionen att knyta ihop stadskärnan med de utvecklingsprojekt som pågår runt om i staden. Bland annat vill man skapa kollektivtrafiklösningar mot Akademiska sjukhuset, Science Park, Biomedicinskt centrum, Rosendal, Ångströmlaboratoriet och Ulleråker mot SLU Ultuna.

  I Ulleråker planeras för 7 000 bostäder och i Rosendal för 6 000. För att pengar ska tilldelas ska ansökan först prövas av Trafikverket.

  – Det här ger oss möjlighet att göra ett allra första spadtag för att få snabb och bekväm kollektivtrafik. Jag hoppas på ett positivt besked på ansökan så att det här kan bli första etappen för spårväg eller möjligen BRT-busstrafik i Uppsala, säger Maria Gardfjell (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

  Kostnaden för de delar som ansökan omfattar är sammantaget 250 miljoner. Bidraget från staten är maximalt 50 procent av totalkostnaden.

  – Vi ser att det här är en bra möjlighet för oss att förverkliga Uppsalas vision om stadsdelsutveckling med miljöprofil, säger Maria Gardfjell.

  Ansökan kommer att skickas in till Trafikverket under april. Samverkan kommer ske med både landstinget, universitetet och berörda fastighetsägare, enligt ett pressmeddelande från Uppsala kommun.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived