+
Foto: Sverrir Thór
 • Privata hyresvärdar hotar lämna Boplats

  PUBLICERAD 2016-03-31 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-31 14:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den rödgröna majoriteten i Göteborg har föreslagit att samtliga hyresrätter på marknadsplatsen Boplats, där både privata och kommunala bostadsbolag lägger ut lediga bostäder, ska fördelas efter kötid. Enligt SVT Nyheter Väst hotar nu privata hyresvärdar att lämna sajten, om förslaget går igenom.

  Boplats Göteborg är en digital marknadsplats för hyresrätter och studentlägenheter i Göteborg. I dagsläget fördelar alla kommunala bolag sina lägenheter efter kötid, något som inte är fallet när det gäller alla privata hyresvärdar-

  – Går man enbart på kötid så gynnar det några. Har man flera grunder så öppnar det för de som inte har planerat att de ska bo i Göteborg ända sedan barnsben, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till SVT Nyheter Väst.

  Fyra av tio bostäder som läggs ut på sajten är i dagsläget från privata hyresvärdar, som alltså inte vill att hyresrätterna ska fördelas efter kötid. Från Fastighetsägarnas sida vill man istället värna möjligheten att välja sin hyresgäst.

  Vänsterpartisten Christian Larsson är ordförande för Boplats Göteborg. Han håller med om att det inte alltid är den med längst kötid som har störst behov av en bostad, men menar att man ännu inte kommit fram till något annat mer rättvist system.

  – Lagen stadgar att det är kötid som ska gälla när man fördelar lägenheter från en kommunal bostadsförmedling, säger Christian Larsson (V) till SVT.

  Fastighetsägarna har enligt SVT gjort en enkät bland sina medlemmar. Nio av tio att de kommer att lämna Boplats helt eller delvis om det införs fördelning av hyresrätter efter kötid.

  Utredningen om Boplats Göteborg tas upp av kommunstyrelsen i Göteborg den 6 april.

  Maria Nordlander 

  2 kommentarer

  1. Lars Olsson 2016-04-01

   Vänster Partiet Kommunisterna förnekar sig inte. Ränderna går aldrig ur, trots det senpåkomna namnbytet.

   Reply

   • Nabil 2017-06-24

    Haha! Så sant så :)

    /Nabil

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived