+
Karin Karlsbro. Foto: Fastighetsägarna.
 • Ojämställdheten har ett pris, ungefär som en tvåa i Vasastan!

  PUBLICERAD 2016-03-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-08 16:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetsbranschen sticker ut på jämställdhetsfronten. ”Branschen är nämligen bäst på börsen när det gäller representation av kvinnor i både ledningsgrupper och styrelser. Betyder det att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka, eller finns det mer kvar att göra?” Den retoriska frågan ställde nyligen stiftelsen AllBrights vd Amanda Lundeteg.

  Igår presenterade hon årets rapport som visar att fastighetsbranschen (bland de börsnoterade företagen) tar täten med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 35 procent i styrelserna. Och AllBrigt konstaterar ”att fastighetsbranschen tycks ha hittat nyckeln till att rekrytera kvinnor. De senast två årens superökning med 11 procent tyder på att bolag med kvinnor i toppen öppnar upp för fler kvinnor och ökad jämställdhet.”

  Sett utifrån hela branschen, inte bara bland de börsnoterade bolagen, ser vi att kvinnorna är på frammarsch. Men det betyder inte att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka och sola sig i skenet av de bolag som kommit längst. Tvärtom är det en utmaning att bli ännu bättre. Visst är det trevligt att få fina omdömen istället för att hamna i skamvrån och svartlistas en dag som 8 mars, men jämställdheten inom fastighetsbranschen är en strategisk fråga. Det handlar inte minst om kompetensförsörjning och att attrahera framtidens mest talangfulla ledare och medarbetare, varav (minst) hälften är kvinnor.

  Jämställdhet är så klart en arbetsgivar- och branschfråga. Men det är också en samhällsfråga. Och på många sätt hänger de ihop med varandra. Ska vi komma åt könsrelaterade löneskillnader och ojämställdhet när det gäller makt och inflytande så spelar arbetsmarknaden en nyckelroll.

  Samtidigt går det inte, när det gäller fastighetsbranschen, att tänka bort den enorma bokris Sverige lider av. Inkomstskillnader, bostadsbrist, utanförskap och kön. Hur hänger det ihop ur ett jämställdhetsperspektiv? Det är en fråga vi borde ta oss an på ett djupare plan. Men man kan konstatera att det skiljer mer än 3,5 miljoner kronor mellan en kvinnas och en mans generella livsinkomst, ungefär vad det kostar att köpa en tvåa i Vasastan.

  Karin Karlsbro
  Hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm

  1 kommentarer

  1. lars 2016-03-09

   *en etta i Vasastan

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived