+
Karin Karlsbro. Foto: Fastighetsägarna.
 • Ojämställdheten har ett pris, ungefär som en tvåa i Vasastan!

  PUBLICERAD 2016-03-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-08 16:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fastighetsbranschen sticker ut på jämställdhetsfronten. ”Branschen är nämligen bäst på börsen när det gäller representation av kvinnor i både ledningsgrupper och styrelser. Betyder det att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka, eller finns det mer kvar att göra?” Den retoriska frågan ställde nyligen stiftelsen AllBrights vd Amanda Lundeteg.

  Igår presenterade hon årets rapport som visar att fastighetsbranschen (bland de börsnoterade företagen) tar täten med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 35 procent i styrelserna. Och AllBrigt konstaterar ”att fastighetsbranschen tycks ha hittat nyckeln till att rekrytera kvinnor. De senast två årens superökning med 11 procent tyder på att bolag med kvinnor i toppen öppnar upp för fler kvinnor och ökad jämställdhet.”

  Sett utifrån hela branschen, inte bara bland de börsnoterade bolagen, ser vi att kvinnorna är på frammarsch. Men det betyder inte att fastighetsbranschen kan luta sig tillbaka och sola sig i skenet av de bolag som kommit längst. Tvärtom är det en utmaning att bli ännu bättre. Visst är det trevligt att få fina omdömen istället för att hamna i skamvrån och svartlistas en dag som 8 mars, men jämställdheten inom fastighetsbranschen är en strategisk fråga. Det handlar inte minst om kompetensförsörjning och att attrahera framtidens mest talangfulla ledare och medarbetare, varav (minst) hälften är kvinnor.

  Jämställdhet är så klart en arbetsgivar- och branschfråga. Men det är också en samhällsfråga. Och på många sätt hänger de ihop med varandra. Ska vi komma åt könsrelaterade löneskillnader och ojämställdhet när det gäller makt och inflytande så spelar arbetsmarknaden en nyckelroll.

  Samtidigt går det inte, när det gäller fastighetsbranschen, att tänka bort den enorma bokris Sverige lider av. Inkomstskillnader, bostadsbrist, utanförskap och kön. Hur hänger det ihop ur ett jämställdhetsperspektiv? Det är en fråga vi borde ta oss an på ett djupare plan. Men man kan konstatera att det skiljer mer än 3,5 miljoner kronor mellan en kvinnas och en mans generella livsinkomst, ungefär vad det kostar att köpa en tvåa i Vasastan.

  Karin Karlsbro
  Hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm

  1 kommentarer

  1. lars 2016-03-09

   *en etta i Vasastan

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived