+
Amanda Lundeteg, vd på AllBright. Foto: AllBright.
 • Ledningsgrupperna jämställda 2040

  PUBLICERAD 2016-03-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-07 22:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  På måndagen presenterade stiftelsen AllBright sin årliga rapport om jämställdhet i börsbolagens ledningsgrupper. Precis som förra året hamnar fastighetsbranschen i topp, och övergripande jämställdhet beräknas uppnås 2040. Det finns dock vissa orosmoln.

  – Utvecklingen går framåt, och det går lite snabbare än vad det har gjort tidigare, sa Amanda Lundeteg, vd på AllBright, när hon presenterade rapporten under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

  Andelen kvinnor i bolagens styrelser har stigit med sex procentenheter sedan 2012, då den första rapporten gjordes. Sedan förra året har andelen stigit med en procent, från 19 till 20 procent.

  Fastighetsbranschen ligger fortsatt i topp av de olika branscherna, med 35 procent kvinnor i ledningsgruppen, jämfört med 33 procent förra året.

  Källa: Allbright.

  Källa: Allbright.

  Ljusglimtarna kantas dock av en del orosmoln, menar Amanda Lundeteg. Fortfarande har 63 procent av bolagen bara en eller ingen kvinna i ledningsgrupperna.

  – Det är oroväckande. När bolag har minst två kvinnor i ledningsgrupperna finns fortfarande hopp om att återvinna en jämställd ledningsgrupp, men när man kommer ned på en ensam kvinna börjar det bli farligt, säger Amanda Lundeteg.

  Sju fastighetsbolag på svarta listan
  I rapporten delas företagen upp i olika listor – den vita med jämställda ledningsgruppen, den gråa med ”mediokra bolag med potential” och den svarta med noll kvinnor i ledande positioner. I år hittas 32 bolag på den vita listan, 77 på den svarta.

  – Dessutom är det 101 av 168 bolag på den gråa listan som bara har en kvinna, som fastnar som gisslan. Det låter kanske starkt, men det är de facto så många kvinnor upplever det när vi pratar med dem. Det är svårt att driva igenom beslut och idéer när man är en person som avviker från normen, säger Amanda Lundeteg.

  Bland bolag i fastighetsbranschen hamnar sju bolag på den svarta listan, med noll kvinnor i ledningsgruppen:

  • Tribona
  • FastPartner
  • Lundbergsföretagen
  • Victoria Park
  • Bravida
  • Rejlers
  • Sagax

  – 47 av bolagen har dessutom häckat på den här listan i tre år nu. Det är bolagen som visar att tiden kommer inte att lösa problemet utan det krävs ett aktivt arbete, säger Amanda Lundeteg.

  Enligt rapporten kommer jämställda styrelser att vara ett faktum om 24 år, 2040. Förra året låg tidshorisonten på 2063. Anledningen till att årtalat tidigarelagts är, enligt Lundeteg, bland annat att ledningarna har rationaliserats. Sedan 2012 har 600 personer lämnat ledningsgrupperna, varav de flesta, enligt rapporten, varit män.

  – Under året har det sedan rekryterats 123 nya personer – av dessa har det varit jämställt. Det gör att utvecklingstakten har accelererat, säger Amanda Lundeteg.

  Kvinnliga vd:ar lyser med sin frånvaro
  Andelen kvinnor på vd-poster har inte utvecklats på samma sätt, och siffran ligger kvar på låga sex procent.

  – Det är svenskt näringslivs mest pinsamma siffra tycker jag, säger Amanda Lundeteg. Under året har 37 bolag rekryterat nya vd:ar, men bara en av tio rekryteringar slutade med en kvinna. Bolagen har alltså haft möjlighet att rekrytera kvinnor, men man har sumpat chansen.

  Jämställdhetsminister Åsa Regnér var också på plats under presskonferensen. Hon menade bland annat att jämställdhetsarbete måste sanktioneras och drivas från högsta ort.

  – Man måste göra saker i hela samhället och en konkret början är när barn föds. Därför har vi öronmärkt ytterligare en månad i föräldraförsäkringen, sa hon.

  Från politiskt håll har man sedan tidigare aviserat ett hot/löfte om kvotering, om inte bolagsstyrelserna har uppnått jämställdhet under 2016.

  Här kan du läsa hela AllBrightrapporten.

  Maria Nordlander

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • På hockeyrinken blir prioriteringarna tydliga

  Krönikor En växande befolkning är inte sällan sammankopplat med ökad tillväxt. Det är i grunden något positivt. Samtidigt skapar fler människor också ökade behov. Dessa handlar om samhällsfastigheter såsom nya skolor och förskolor, men även simhallar, sporthallar, affärer samt kontor och andra arbetsplatser. För att inte tala om ishallar.

 • Investeringsstöd på 5,8 miljarder beviljat

  Bostäder Antalet beviljade investeringsstöd för hyresrätter har fördubblats enligt Boverkets senaste siffror. Totalt har nu 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder. 

 • “Stockholmshyra” för 60 000 bostäder

  Bostäder Stockholms stad inför en systematisk hyressättning för 60 000 lägenheter i de allmännyttiga bolagen. På tisdagen tecknade de berörda parterna en principöverenskommelse om hur systemet, som kallas Stockholmshyra, ska införas under de kommande åren. 

 • ANNONS
 • Tre aktörer utvecklar Carnegie Brygga

  Bostäder, Väst Hemsö, Riksbyggen och Robert Dicksons stiftelse har tillsammans vunnit en markreservation vid Carnegie Brygga i Majorna i Göteborg. 150 nya bostäder samt samhällsfastigheter ska byggas. 

 • ANNONS
 • Microsoft köper mark i norr

  Transaktioner – norr Gävle och Sandviken kommun säljer 130 hektar mark till Microsoft för totalt 269 miljoner kronor. Microsoft meddelar att förvärvet sker för att stärka bolagets närvaro i Europa och Norden. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived