+
Louis Landeman. Foto: Danske Bank.
 • Kan få försämrade finansieringsvillkor

  PUBLICERAD 2016-03-04 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-03-04 20:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Ledningskrisen som nu uppstått i Rikshem då bolaget praktiskt taget står utan ledning kommer troligtvis att påverka bolagets finansieringsvillkor. Det säger Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank Markets, i samtal med Fastighetsnytt.

  Delvis kan det kopplas till att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor‘s har reviderat utsikterna för Rikshems kreditbetyg till negativa men oaktat det kan bolagets kreditmarginal komma att öka, menar Landeman.

  – Dagens investerare lägger stor vikt vid CSR, etik och hållbarhet och om man upplever att låntagaren inte uppfyller dessa kriterier kan man antingen vilja ha mer betalt för sin investering eller helt enkelt väljer att inte låna alls till vederbörande bolag, säger han.

  Den 16 februari valde Standard & Poor‘s som nämnts ovan att revidera utsikterna för Rikshems kreditbetyg till negativa, vilket innebär att risken för en sänkning av betyget är större än tidigare.

  ”Vi reviderade utsikterna till negativt för att återspegla vår syn att Rikshems kreditvärdighet skulle kunna försvagas på grund av den negativa information som kretsat kring dess ledning de senaste månaderna. Media har till exempel pekat ut potentiella intressekonflikter och en extern utredare granskar nu dessa påståenden [reds. anm., granskningen är nu klar]. Vi tror att det möjligen kan ha en negativ effekt på externa offentliga aktörers vilja att göra affärer med Rikshem, bolagets prestation och ägarnas engagemang i och stöd till Rikshem,” skriver S&P bland annat i sin rapport.

  Sedan kreditvärderingsinstitutet presenterade sin rapport har mycket hänt. Ägarna har meddelat att de kommer att avskeda vd Jan-Erik Höjvall och styrelseordföranden Mats Mared har avgått i protest mot det. Frågan är därför om en sänkning av kreditbetyget är nära förestående.

  Enligt Louis Landeman, som tidigare arbetat för S&P, är det troligt att man inte kommer att sänka betyget än. Istället kommer S&P sannolikt att avvakta vad som sker i ledningsfrågan och föra en diskussion med ägarna.

  – Det känns konstigt om de sänker direkt, om de inte hade tänkt göra det av andra skäl. Det är mer troligt att de vill föra en dialog med ägarna och bekräfta att ägarna vill fortsätta vara långsikta ägare och att det finansiella målen inte ändras, säger han.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x