+
Max Barclay. Foto: Newsec.
 • “Investeringar på 1 500 miljarder till 2030”

  PUBLICERAD 2016-03-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-10 11:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Låga räntenivåer och god tillgång på finansiering är bidragande faktorer till det stora intresset för nordiska fastigheter, enligt vårens utgåva av Newsec Property Outlook som publiceras på torsdagen. Demografiska förändringar gör att de kommer att behövas investeringar på 1 500 miljarder till 2030, enligt rapporten.

  Sverige står tillsammans med övriga Europa inför stora demografiska förändringar med kraftiga flyktingströmmar, historiskt höga födelsetal och en åldrande befolkning. Bara i Sverige bedöms befolkningen öka med 2 % under 2015 och 2016 till följd av invandring. Dessa förändringar i befolkningen kommer att innebära stora konsekvenser för fastighetsmarknaden de kommande 15 åren, inte minst vad avser samhällsfastigheter, menar Newsec.

  – Newsec uppskattar att det kommer behövas göras investeringar på drygt 1 500 miljarder kronor i nyproduktion av bostäder och samhällsfastigheter till och med 2030. Detta till följd av befolkningstillväxten, vilket kommer att bli en stor utmaning för den svenska fastighetssektorn och Sverige i stort, säger Max Barclay, vd på Newsecs svenska rådgivningsbolag.

  “Vid Riksbanken senaste möte, i februari 2016, beslutade man att sänka styrräntan ytterligare till -0,5 %. Den senaste räntesänkningen eldar på en redan mycket stark svensk fastighetsmarknad. Det låga ränteläget och god tillgång till finansiering förväntas hålla i sig fram till 2017, vilket gör att utsikterna på den svenska fastighetsmarknaden för 2016 är mycket goda” skriver Newsec.

  Här kan du läsa hela rapporten.

  Redaktionen

  Källa: Newsec

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived