+
Johan Karlström är vd på Skanska. Foto: Mattias Fröjd.
 • FSBX-aktierna slår övriga börsen med råge

  PUBLICERAD 2016-03-31 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2016-03-31 15:43

  Textstorlek

  Dela med andra

  2016 års första kvartal närmar sig sitt slut. Det har varit ett turbulent kvartal på börsen med stora nedgångar i början av året men sedan har marknaden återhämtat sig med råge och när Stockholmsbörsen slog igen portarna för kvartalets näst sista handelsdag, onsdagen 30 mars, slog dess fastighetsaktieindex ett nytt all-time high rekord. OMX Stockholm Real Estate GI noterade 2 241,01 indexpunkter, en aning högre än gamla rekordet, 2 238,8 som noterades på dagen tre månader innan, 30 december.

  Även Fastighetsnytts egna aktieindex, FSBX som omfattar den bredare samhällsbyggnadsbranschen, har varit upp på rekordnivåer den senaste tiden och på onsdagen stängde indexet på rekordnoteringen 147,71. Det kan jämföras med övriga börsen som inte alls har presterat lika bra i år och ”bara” delvis hämtat in den mark som gick förlorad i den turbulens som inledde året. Fastighetsaktier har således, återigen, varit en bättre investering än övriga börsen hittills i år och ännu bättre hade det varit att investera i en samhällsbyggnadsportfölj som återspeglar FSBX. Hittills i år har Stockholmsbörsens huvudindex OMXS30 som omfattar de 30 mest omsatta aktierna på börsen, och ingen fastighetsaktie, fallit med 4,8 procent medan fastighetsindex stigit med 0,1 procent – alltså på par med årsskiftesnoteringen. FSBX däremot har stigit med 3,9 procent.

  aktieindexNotera att här pratar vi GI-varianterna av fastighetsindex och FSBX. Det är de varianter som inkluderar ackumulerad utdelning, alltså totalavkastning. Bortser vi från den ackumulerade utdelningen och tittar till prisindexen, där utdelningen i teorin bör försvinna när den har betalats ut vilket redan har hänt i fallen Castellum och Hufvudstaden, så har även FSBX PI visat en positiv utveckling i år och noterade även det en historisk högstanotering på onsdagen, 142,7. FSBX PI har stigit med 3,6 procent hittills i år. Prisindexvarianten av börsens fastighetsindex har även det hämtat in det mesta av den mark som gick förlorad under den turbulenta perioden i januari och början av februari men dock inte riktigt till den grad totalavkastningsindexet har gjort. OMX Stockholm Real Estate PI har inte slagit några rekord hittills i år men kommit väldigt nära de nivåer som noterades mot slutet av 2015. Hittills i år har det indexet fallit med en ynka halv procent och onsdagens stängningskurs var den näst högsta som någonsin noterats.

  Sett till enstaka aktier så är det framförallt Skanska som förklarar skillnaden mellan FSBX och börsens fastighetsindex. Byggaktien har stigit med hela 13,5 procent i år och det förklaras till stor del av den starka rapport Skanska levererade för fjärde kvartalet 2015 och det starka kassaflöde bolaget har. Vidare så är det inte helt uteslutet att investerare som vill öka sin exponering mot byggbranschen, har börjat prisa in den byggboom som är förestående i Sverige. Även Peab och NCC har presterat mycket bra hittills i år, vilket ger stöd till byggboomstesen.

  Bland fastighetsaktierna har Victoria Parks båda aktieserier och Platzer presterat väldigt bra i år, cirka 16 procent upp, liksom D. Carnegie, Besqab och Heba.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Johan Karlström är vd på Skanska. Foto: Mattias Fröjd.