+
Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects. Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.
 • Fem av nio säger nej till Nobelcenter

  PUBLICERAD 2016-03-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-02 16:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fem av Stockholms kommunfullmäktiges partier är nu emot förslaget till Nobelcentret på Blaiseholmen i Stockholm, efter att även Vänsterpartiet meddelat att man säger nej till förslaget.

  Vänsterpartiet är framför allt kritiska till att de kulturhistoriska värden som finns på platsen i dag inte beaktas. De tycker också att det är problematiskt att det inte finns någon plan för att flytta Tullhuset.

  – Vi ser också att kostnaderna börjar dra i väg och att det finns osäkerhetsfaktorer, vi har en park att ta ställning till senare. Ett enskilt projekt som detta är inte värt pengarna, förorten behöver också satsningar, säger Sebastian Wiklund som är partiets ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Dagens Nyheter.

  Även Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är emot förslaget, som ska tas upp på exploateringsnämndens nästa möte den 10 mars.

  –  Kostnaden för projektet har nästan fördubblats. Det som tidigare skulle vara en plus-minus-noll-affär ser nu ut att börja skena för Stockholms skattebetalare. Det här blir inte alls det öppna, publiktillvända vetenskapshus som stockholmarna kan dra nytta av. Det blir fel hus på platsen och nu blir det dessutom ett mycket dyrt hus, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

  Här kan du läsa dokumentet som kommer att behandlas på exploateringsnämndens möte.

  Maria Nordlander
  Källa: Liberalerna, Dagens Nyheter

  4 kommentarer

  1. Carl Samuelsson 2018-09-06

   Vi skall inte ha ett gyllene kärnkraftverk mitt i stan.Bygg det i Karlskoga!

   Reply

  2. Bo Lagerqvist 2016-03-24

   I verkligheten är det sex partier som säger nej L,KD,MP,V,Fi och SD.

   Reply

  3. Anna-Britta Bergman 2016-03-03

   Äntligen har några politiker förstått och tagit ansvar för kultur, miljö, hållbar utveckling! Att säga nej till Nobelcentrets placering på Blasieholmen borde vara självklart för alla politiker. Även S och M borde ha modet och förståndet att ändra sig och säga nej till det huvudlösa Nobelprojektet på Blasieholmen.

   Reply

  4. Bo Lagerqvist 2016-03-02

   Nobelstiftelsen sätter Stockholm på kartan som en stad som negligerar arkitektur och kulturarv: http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/03/01/le-futur-centre-nobel-menace-l-harmonie-architecturale-de-stockholm_4874468_3232.html

   Det kan vi tacka alliansen S+M för. Men varför ska vi skattebetalare tvingas betala kostnader i hundramiljonerklassen som den privata exploatören Nobelhuset AB ska stå för – som den omfattande arkeologiska undersökningen och delar av miljökonsekvensutrednngen ??

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Krönikor Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • NREP utser ny vd

  Rekrytering Claus Mathisen blir ny vd på NREP. Han tar över efter Mikkel Bülow-Lehnsby, en av bolagets tre grundare. Han kommer nu att fokusera på NREP:s exekutiva kommitté och strategiarbete.

 • Claes Holmberg ny vd på BTH Bygg

  Rekrytering Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. Han efterträder Tobias Kjellin som valt att säga upp sin befattning på bolaget.. 

 • ANNONS
 • Profi går vidare med planer i Handen

  Bostäder, Fastighetsmarknad Profi Fastigheter tecknar ett intention- och markanvisningsavtal med Haninge kommun för att utveckla Handenterminalen. Målet är att bygga bostäder, handel och service. 

 • ANNONS
 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.