+
Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects. Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.
 • Fem av nio säger nej till Nobelcenter

  PUBLICERAD 2016-03-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-02 16:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fem av Stockholms kommunfullmäktiges partier är nu emot förslaget till Nobelcentret på Blaiseholmen i Stockholm, efter att även Vänsterpartiet meddelat att man säger nej till förslaget.

  Vänsterpartiet är framför allt kritiska till att de kulturhistoriska värden som finns på platsen i dag inte beaktas. De tycker också att det är problematiskt att det inte finns någon plan för att flytta Tullhuset.

  – Vi ser också att kostnaderna börjar dra i väg och att det finns osäkerhetsfaktorer, vi har en park att ta ställning till senare. Ett enskilt projekt som detta är inte värt pengarna, förorten behöver också satsningar, säger Sebastian Wiklund som är partiets ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Dagens Nyheter.

  Även Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är emot förslaget, som ska tas upp på exploateringsnämndens nästa möte den 10 mars.

  –  Kostnaden för projektet har nästan fördubblats. Det som tidigare skulle vara en plus-minus-noll-affär ser nu ut att börja skena för Stockholms skattebetalare. Det här blir inte alls det öppna, publiktillvända vetenskapshus som stockholmarna kan dra nytta av. Det blir fel hus på platsen och nu blir det dessutom ett mycket dyrt hus, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

  Här kan du läsa dokumentet som kommer att behandlas på exploateringsnämndens möte.

  Maria Nordlander
  Källa: Liberalerna, Dagens Nyheter

  4 kommentarer

  1. Carl Samuelsson 2018-09-06

   Vi skall inte ha ett gyllene kärnkraftverk mitt i stan.Bygg det i Karlskoga!

   Reply

  2. Bo Lagerqvist 2016-03-24

   I verkligheten är det sex partier som säger nej L,KD,MP,V,Fi och SD.

   Reply

  3. Anna-Britta Bergman 2016-03-03

   Äntligen har några politiker förstått och tagit ansvar för kultur, miljö, hållbar utveckling! Att säga nej till Nobelcentrets placering på Blasieholmen borde vara självklart för alla politiker. Även S och M borde ha modet och förståndet att ändra sig och säga nej till det huvudlösa Nobelprojektet på Blasieholmen.

   Reply

  4. Bo Lagerqvist 2016-03-02

   Nobelstiftelsen sätter Stockholm på kartan som en stad som negligerar arkitektur och kulturarv: http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/03/01/le-futur-centre-nobel-menace-l-harmonie-architecturale-de-stockholm_4874468_3232.html

   Det kan vi tacka alliansen S+M för. Men varför ska vi skattebetalare tvingas betala kostnader i hundramiljonerklassen som den privata exploatören Nobelhuset AB ska stå för – som den omfattande arkeologiska undersökningen och delar av miljökonsekvensutrednngen ??

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived