+
Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects. Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.
 • Fem av nio säger nej till Nobelcenter

  PUBLICERAD 2016-03-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2016-03-02 16:44

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fem av Stockholms kommunfullmäktiges partier är nu emot förslaget till Nobelcentret på Blaiseholmen i Stockholm, efter att även Vänsterpartiet meddelat att man säger nej till förslaget.

  Vänsterpartiet är framför allt kritiska till att de kulturhistoriska värden som finns på platsen i dag inte beaktas. De tycker också att det är problematiskt att det inte finns någon plan för att flytta Tullhuset.

  – Vi ser också att kostnaderna börjar dra i väg och att det finns osäkerhetsfaktorer, vi har en park att ta ställning till senare. Ett enskilt projekt som detta är inte värt pengarna, förorten behöver också satsningar, säger Sebastian Wiklund som är partiets ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Dagens Nyheter.

  Även Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är emot förslaget, som ska tas upp på exploateringsnämndens nästa möte den 10 mars.

  –  Kostnaden för projektet har nästan fördubblats. Det som tidigare skulle vara en plus-minus-noll-affär ser nu ut att börja skena för Stockholms skattebetalare. Det här blir inte alls det öppna, publiktillvända vetenskapshus som stockholmarna kan dra nytta av. Det blir fel hus på platsen och nu blir det dessutom ett mycket dyrt hus, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

  Här kan du läsa dokumentet som kommer att behandlas på exploateringsnämndens möte.

  Maria Nordlander
  Källa: Liberalerna, Dagens Nyheter

  4 kommentarer

  1. Carl Samuelsson 2018-09-06

   Vi skall inte ha ett gyllene kärnkraftverk mitt i stan.Bygg det i Karlskoga!

   Reply

  2. Bo Lagerqvist 2016-03-24

   I verkligheten är det sex partier som säger nej L,KD,MP,V,Fi och SD.

   Reply

  3. Anna-Britta Bergman 2016-03-03

   Äntligen har några politiker förstått och tagit ansvar för kultur, miljö, hållbar utveckling! Att säga nej till Nobelcentrets placering på Blasieholmen borde vara självklart för alla politiker. Även S och M borde ha modet och förståndet att ändra sig och säga nej till det huvudlösa Nobelprojektet på Blasieholmen.

   Reply

  4. Bo Lagerqvist 2016-03-02

   Nobelstiftelsen sätter Stockholm på kartan som en stad som negligerar arkitektur och kulturarv: http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/03/01/le-futur-centre-nobel-menace-l-harmonie-architecturale-de-stockholm_4874468_3232.html

   Det kan vi tacka alliansen S+M för. Men varför ska vi skattebetalare tvingas betala kostnader i hundramiljonerklassen som den privata exploatören Nobelhuset AB ska stå för – som den omfattande arkeologiska undersökningen och delar av miljökonsekvensutrednngen ??

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived